Az amerikai újjobboldal saját kölykeit falná fel Ukrajna miatt

Ismét a republikánus frakción belüli ellentétekről szól az amerikai politika, miután a konzervatív Mike Johnson házelnököt több szélsőjobboldali képviselő meg szeretné buktatni, amiért a házelnök kényszerből együttműködik a demokratákkal, hogy Ukrajna megkaphassa a hónapok óta visszatartott amerikai támogatást.

A Képviselőházban mindössze egy nagyon szűk, öt mandátumos többsége van a republikánusoknak, így Mike Johnson házelnöknek elég vékony jégen kell táncolnia, hogy ha a repedezett frakció egységét valahogy meg szeretné tartani és mellé még munkáját elvégezve törvényeket is elfogadjon az amerikai törvényhozás alsó kamarája. A párt szélsőjobbjához tartozó néhány képviselő szeretné megbuktatni Johnsont, köztük az olykor összeesküvés-elméleteket terjesztő Marjorie Taylor Greene, aki még múlt héten nyújtott be egy bizalmatlansági indítványt Johnsonnal szemben, azonban azt szavazásra még nem tűzte ki.

Taylor Greene leginkább azt kifogásolja a házelnökben, hogy együttműködik a demokratákkal és szerinte ezzel elárulja a republikánusokat. Johnson azt szeretné, ha a Szenátus után végre a Képviselőház is megszavazná az Ukrajnának szánt katonai támogatásokat, amire már hónapok óta képtelenek. A megállapodás értelmében az összesen 95 milliárd dolláros támogatásból 61 milliárd járna Ukrajnának, 26 milliárd Izraelnek, illetve Tajvan és más indo-csendes-óceáni országok is kapnának 8 milliárdot.

Johnson, akit Mike McCarthy megbuktatása után egy hosszú procedúrát követően választottak meg a republikánusok házelnöknek, maga is rendkívül konzervatív, de ennek ellenére a fentebbi képviselők, illetve a szélsőjobboldali Freedom Caucus tagjai is gyakran kritizálják. A vékony képviselőházi többség miatt mindössze hat republikánus képviselő is elég, hogy ellehetetlenítse egy törvény elfogadását, a szélsőjobboldali képviselők pedig gyakran nem fogadják el a Johnson által szavazásra bocsátott javaslatokat.

A republikánus házelnök a huszonkettes csapdájában találta magát: ha a szélsőjobb javaslatairól ír ki szavazást, akkor abból nem lesz törvény, ha pedig kormányozni szeretne, akkor együtt kell működnie a demokratákkal, amit a szélsőjobb néhány képviselője rendkívül ellenez és ezért az elmozdításával fenyegetőznek.

A 2022-es félidős választások után a republikánusok azt szerették volna megmutatni a választóknak, hogy képesek kormányozni, azonban ehhez képest egy nagy nehézségek árán megválasztott házelnököt már meg is buktattak Kevin McCarthy személyében – a történelem folyamán egyébként először – és a 2024-es fiskális év költségvetését is 2023. októbere helyett csak idén márciusban sikerült elfogadni.

Taylor Greene a héten ismét utalt rá, hogy a benyújtott bizalmatlansági indítványát a közeljövőben szavazásra bocsátaná, azonban sejtelmesen úgy fogalmazott, szerinte a szombati szavazás sok mindent el fog majd árulni. A szavazás során azonban a Képviselőház megszavazta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélyt, 310 képviselő támogatásával, míg 112 ellenezte. A Tajvannak szánt 8 milliárd dolláros segélyt is megszavazták, bár itt 35 republikánus képviselő ellenezte a támogatást.

Ilyen körülmények között fog szombaton szavazni a Képviselőház Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatásáról szóló törvényjavaslatokról, ami kapcsán a szélsőjobboldali ellenkezés miatt Johnsonnak jelenleg nincs meg a többsége a Képviselőházban – hacsak nem segítik ki a demokraták. Joe Biden még hétközben áldását adta a javaslatokra, míg Hakeem Jeffries, a demokraták frakcióvezetője arról beszélt, a mostani szavazás egy „Churchill-i vagy Chamberlain-i pillanat”.

Johnson egyébként nem foglalkozik azzal, hogy több szélsőjobboldali is meg akarja buktatni. Mint fogalmazott, a „filozófiám az, hogy a helyes dolgot tegyem meg”, és szerinte ez pedig az Ukrajnának létfontosságú segély megszavazása. Hozzátette, ha mindig attól tartana, hogy elmozdítanák, akkor nem lenne képes elvégezni a munkáját.

Jelenleg egyébként nem valószínű, hogy ha a szélsőjobboldali képviselőnő valóban meghúzná a ravaszt, akkor sok republikánus társa csatlakozna hozzá, mivel a választás előtt hat hónappal a republikánusok szeretnék elkerülni azt a fejetlenséget, amit Kevin McCarthy megszavazása, majd aztán megbuktatása után a házelnökkeresés jelentett. Azonban a szavazások után esélyes, hogy ismét nagyon komoly frakcióharcok törnek majd ki a pártban.