A nukleáris szorongás jelensége és hatása a társadalomra

A nukleáris szorongás nem új jelenség, de a folyamatosan eszkalálódó orosz-ukrán háború, az amerikai-orosz viszony romlása és az új geopolitikai feszültségek, mint például az amerikai kormány Tiktok-ellenessége miatt napjainkban egyre többen érzik ezt a félelmet.

A nukleáris szorongás fogalma az 1960-as években kezdett elterjedni, amikor Margaret Mead amerikai antropológus először írt róla, felhívva a világ vezetőinek figyelmét a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyeire. Mead kutatásai arra ösztönözték az embereket, hogy a nukleáris fegyverkezés kihívásaival globális szinten is foglalkozzanak. A hidegháború idején a nukleáris szorongás egy új kor küszöbéről adott hírt, ahol a technológia és a fegyveres konfliktusok beláthatatlan következményekkel fenyegettek. Az 1980-as évek óta az Amerikai Egyesült Államokban növekvő félelemtípusként azonosították, amit a nemzetközi konfliktusok csak fokoztak. A 2019-es Stress in America kutatás szerint az amerikaiak általános stressz-szintjében jelentős helyet foglal el a nukleáris szorongás.

Az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanása óta a nukleáris szorongás még inkább előtérbe került, hiszen nemcsak az ukrán civilekre, hanem a szomszédos európai közösségekre is beláthatatlan mentális terheket rótt. Emellett az amerikai képviselőház által megszavazott új szankciók és rendelkezések, amelyek Kínával, Oroszországgal és Iránnal szembeni intézkedéseket tartalmaznak, tovább növelik a globális bizonytalanságot. Ezek között szerepelnek olyan új szabályok is, amelyek értelmében az USA betilthatja a Tiktokot, hacsak a kínai anyavállalat, a ByteDance el nem adja az alkalmazást egy kilenc hónapos határidőn belül, ami a digitális térben is fokozza a feszültséget.

A nukleáris szorongás mindennapi hatása

Síklaki István szociálpszichológus szerint a nukleáris szorongás jelenségének oroszlánrészét a média generálja, és bár az emberek beszélgetnek róla, nem úgy tűnik, hogy a mindennapokban különösebben foglalkoztatná őket. A szakember szerint az emberek hajlamosak az optimizmusra, és hajlamosak azt gondolni, hogy a veszély őket nem érinti. A nukleáris szorongás fizikai tüneteiről nincs megfogható adat, és a szakember szerint ez inkább személyes pszichés tünet, mintsem külső ok miatti félelem.

A nukleáris szorongás jelentősége

A nukleáris szorongásra a jövőben érdemes lesz jobban odafigyelni, mivel az atomfegyverek és a nukleáris fenyegetés jelentős hatásokkal bírhatnak az emberek pszichés és emocionális jólétére. A fegyverkezés globális probléma, a nukleáris veszélyekről szóló hírek folyamatosan jelen vannak, és szinte mindenki érdekelt a globális tudatosságban, amit a nukleáris fegyverek leszerelése is jelent. Az új geopolitikai feszültségek, mint például a Tiktok körüli amerikai intézkedések, csak tovább erősítik a szükségességét annak, hogy a társadalom éberen figyeljen a nukleáris fenyegetésekre.