A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indít Magyar Péter ellen

Magyar Pétert a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, Lánczi Tamás börtönnel fenyegette meg, miután a politikus tegeződve szólította meg, annak ellenére, hogy személyesen nem ismerik egymást. Lánczi Tamás egy Facebook-posztban említette, hogy amennyiben egy jelölt vagy jelölő szervezet tiltott külföldi támogatást használ fel, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ezt a fenyegetést a közösségi médiában is megerősítette, ahol Magyar Pétert bohócnak nevezte, és azzal vádolta, hogy tegeződve szólította meg.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője szerint a Magyar Péter által vezetett "Talpra, magyarok!" mozgalom mögött ugyanazok a személyek állhatnak, akik a 2022-es országgyűlési választásoknál is próbáltak befolyást gyakorolni. Lánczi a Magyar Nemzet április 18-án megjelent cikkére hivatkozva állítja, hogy a mozgalom mögött a Bajnai Gordon-féle datadatos csoport állhat, bár a Datadat ügyvezetője, Szigetvári Viktor cáfolta, hogy cégük bármilyen üzleti kapcsolatban állna Magyar Péterrel vagy a mozgalomhoz köthető pártokkal, egyesületekkel.

Lánczi Tamás továbbá bejelentette, hogy a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja miatt a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított. Ez lehet a Hivatal történetének első vizsgálata. A hivatal vezetője korábban hangsúlyozta, hogy szervezetük nem hatóság, nem végez nyomozást és nem alkalmaz szankciókat, hanem elemzéssel és feltárással foglalkozik, és tevékenységük során a nyilvánosság a legfontosabb eszközük. Amennyiben visszaéléseket észlelnek, azokat nyilvánosságra hozzák és jelzik az illetékes szervnek.

Magyar Péter válaszában hevesen bírálta Lánczi Tamást, és azzal vádolta, hogy havi ötmillió forintot kap a magyar adófizetőktől, amiből ilyen posztokra telik. A politikus kijelentéseit a közösségi médiában tett megjegyzések formájában tette közzé, ahol Lánczi Tamást bohócnak nevezte, és kérdőre vonta, hogy ki akar bebörtönözni. Lánczi Tamás a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kijelentette, hogy Magyar Péter a nyilvánosságra került információkat nem cáfolta.

Egy közelmúltban közzétett videóban Magyar Péter egy kormánymédiás riporterrel került szóváltásba, aki a Datadat cégcsoporttal való üzleti kapcsolatokról próbált kérdéseket feltenni. A videóban Magyar Péter többször is kijelenti, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a Datadattal, és nem ismeri Bajnai Gordont. A szóváltás során a politikus a riportert azzal vádolja, hogy csak három olvasójuk van, és a kormánymédia alapító főszerkesztője, Pető Sándor, forogna a sírjában az ilyen típusú újságírás miatt.