Hosszú Covid: Új kutatás szerint a tünetek hamarabb múlhatnak el

Egy friss tanulmány felfedezése szerint a koronavírus-fertőzés utáni hosszú távú tünetek jóval hamarabb megszűnhetnek, mint azt korábban gondolták, ami több tízmillió beteget érinthet.

Az UNSW Sydney Kirby Intézet és a Sydney-i St Vincent Kórház által végzett kutatás eredményei szerint a long-Covid tünetek és az immunrendellenességek 24 hónappal a betegség után nagyrészt megszűnnek. A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány az ausztráliai első Covid-19 hullám során megfertőződött embereket vizsgálta két éven át, összehasonlítva őket egy kontrollcsoporttal. Az önbevalláson alapuló egészségügyi információkat részletes vérmintaelemzéssel kombinálták, amelyek kimutatták, hogy a long-Covid klinikai tünetek a fertőzés után nyolc hónappal összhangban vannak a tartós gyulladásos választ jelző biomarkerekkel.

Chansavath Phetsouphanh, a tanulmány vezető szerzője szerint a vizsgált csoport vérmarkereinek jelentős javulása volt megfigyelhető 24 hónappal a megbetegedés után. A legtöbb minta esetében a kóros immunműködést jelző biomarkerek megszűntek, és ezek az adatok korreláltak a betegek önbevallásaival is, mivel 62%-uk az életminősége és egészségi állapota javulásáról számolt be.

Gail Matthews professzor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a betegek körülbelül egyharmada még mindig folyamatos tünetekről számolt be, amelyek érintik az életminőségüket. Anthony Kelleher professzor hozzátette, hogy az eredmények egy speciális, nem oltott kohorszra vonatkoznak, amelyet a Covid-19 egy korai törzse fertőzött meg, általában enyhe vagy mérsékelt kezdeti tünetekkel. Ugyanakkor kiemelte, hogy a tanulmány optimizmusra ad okot, mivel a legtöbb, hosszú ideig tartó szimptómáktól szenvedő embernél a tünetek és a biomarkerek idővel jelentősen javulnak.

A Lancet korábbi becslései szerint a long-covid körülbelül 65-70 millió embert érinthet világszerte, ami rámutat a kutatás globális jelentőségére.