A favipiravir hatékonyságáról szóló új kutatási eredmények

Magyar kutatók által végzett vizsgálatok szerint a Covid–19-járvány alatt Magyarországon is alkalmazott favipiravir gyógyszer nem bizonyult hatékonynak az enyhe tünetekkel járó fertőzések esetében, azonban a közepesen súlyos esetekben csökkentette a vírus kiürülését a szervezetből.

A Heliyon szaklapban publikált kutatás során arra kerestek választ, hogy a favipiravir milyen mértékben képes segíteni a Covid–19-fertőzés leküzdésében. Az eredmények azt mutatták, hogy az enyhe tünetekkel járó betegeknél a gyógyszer alkalmazása nem gyorsította a vírus kiürülését. Ezzel szemben az alcsoportelemzések kimutatták, hogy a közepesen súlyos tünetekkel küzdő betegeknél 59 és 42 százalék közötti arányban segítette elő a vírus eliminálását.

A favipiravir hatóanyagot eredetileg 2014-ben Japánban engedélyezték influenza kezelésére, és elméletileg más RNS-vírusok, mint például az ebola vagy a veszettség ellen is hatásos lehet. A Covid–19 világjárvány kitörése után Kínában kezdték el vizsgálni a gyógyszer hatékonyságát a koronavírus ellen, és 2020 márciusában már hivatalosan is ajánlották a használatát.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem klinikáján alkalmazták először a favipiravir hatóanyagú Avigant koronavírusos betegek kezelésére, ahol a gyógyszerrel rövidebb gyógyulási időt és kevesebb szövődményt reméltek. A kezelést kizárólag kórházban fekvő súlyos betegek kaphatták orvosi döntés alapján.