Új pályázat a napelemeseknek energiatárolóra

A kormány és az Energiaügyi Minisztérium államtitkára, Steiner Attila bejelentette, hogy új pályázatot hirdetnek a 10 évnél régebben létesített napelemes rendszerekkel rendelkezők számára, amelynek célja az energiatárolók létesítése. A pályázat részletei egyelőre nem ismertek, de az államtitkár szerint még az idén kiírásra kerül. A támogatás azoknak nyújt segítséget, akik már rendelkeznek napelemmel, de eddig nem tudták eltárolni az energiát. A korábbi szaldó elszámolásból kizárt napelemesek is lehetőséget kapnak energiatároló beszerzésére állami támogatással, ami lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban használják fel a megtermelt áramot.

A kormány korábban kizárta a 10 évnél régebbi napelemes rendszereket a szaldó elszámolásból, ami éves szintű elszámolást tett lehetővé, és helyette havi bruttó elszámolásra kényszerítette őket. Ez anyagilag hátrányos a napelemesek számára, mivel a nyári túltermelést alacsony áron veszik át tőlük, télen pedig magasabb áron kell megvásárolniuk a hiányzó áramot. Az energiatárolók létesítése állami támogatással enyhíthet ezen a helyzeten, bár a tárolókban csak rövid ideig, körülbelül 2 napig tárolható a megtermelt áram, tehát a nyári termelést nem lehet vele télire eltárolni.

A Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja (NÉP) szerint a pályázatot gyanúsan a választások elé időzítették, és több szempontból is vizsgálták annak hasznosságát. Az idén kizárt 8829 háztartási méretű kiserőmű (HMKE) tulajdonos pályázhatna, de a NÉP szerint több ok miatt kevesebben fognak tudni élni ezzel a lehetőséggel. A következő években egyre több napelemes kerül ki a 10 éves időszakból, de nem tudni, hogy nekik is lesz-e pályázati lehetőségük.

A NÉP azt javasolja, hogy nem az egyes HMKE-tulajdonosoknak kellene energiatárolóra pályázni, hanem mikroenergiatároló-hálózatok létrehozását kellene támogatni az áramszolgáltatók és a HMKE-tulajdonosok között. Ezenkívül több technikai javaslatot is tettek, mint például a hagyományos inverterek okos inverterekre cserélése, a napelempanelek nagyobb teljesítményűekre való cseréje, vagy a használati meleg víz kapacitásának növelése. A NÉP azt is felveti, hogy a magyar kormány tanulmányozhatná Svédország hasonló kezdeményezéseit, ahol az állam támogatja a régebbi napelemrendszerek teljes cseréjét.

A NÉP az Alkotmánybírósághoz fordult a napelemesek közreműködésével, és továbbra is küzd a 10 év, 5 forint szabály eltörléséért. Az Alkotmánybíróság azonban egy másik ügyben, ahol egy azonos nemű pár külföldön örökbe fogadott gyermekének magyarországi anyakönyvezését utasították el, egyhangúlag úgy határozott, hogy az elutasítás megfelel az Alaptörvénynek. Az Ab döntése szerint az elutasítás nem a szülők szexuális orientációjával, hanem a kérelem jogerős elutasításával volt összefüggésben, így a lényegi kérdésről, az azonos nemű párok örökbefogadásának elismeréséről nem kellett állást foglalnia. Az előadó alkotmánybíró Szabó Marcel volt, ellenvéleményt senki nem nyilvánított, de Hörcherné Marosi Ildikó és Juhász Imre valamiért nem vett részt a döntésben.