Oroszország Ukrajna legnagyobb hőerőművét semmisítette meg, a CIA igazgatója szerint az ország elveszítheti a háborút

Oroszország által elpusztították Ukrajna legnagyobb hőerőművét, amely nemcsak Ukrajnában, hanem Európában is milliók energiaellátását biztosította. Az ukrán energiahálózat elleni támadások nemcsak Ukrajnát, hanem Európát is súlyos helyzetbe hozhatják, hiszen Európának is gondoskodnia kell majd Ukrajna energiaszükségletéről.

A Politico cikke szerint a Tripiljai Hőerőmű romjai jelképezik az ukrán energiarendszer elleni támadások új szintjét. Az orosz erőfeszítések most már nemcsak az áramtermelő állomásokat, hanem az EU számára is fontos földalatti gáztárolókat is célba veszik. Az elmúlt két évben tapasztalt támadásokhoz képest most már az egész erőművek kerülnek célkeresztbe, amelyek helyreállítása évekig tarthat, és Európát megfoszthatják egy kritikus vészhelyzeti tervtől. A DTEK vezérigazgatója, Maxim Timcsenko szerint a vállalat termelőkapacitásának közel 80%-át veszítették el az elmúlt időszakban.

Az ukrán tisztviselők szerint a légvédelem kimerülőben van, és egyre nehezebb megvédeni az energiainfrastruktúrát. Az EU pedig szembesül azzal a kérdéssel, hogy felkészült-e az alternatívákra, ha Ukrajna gáztároló hálózatát megsemmisítik. Oleg Usztenko, Zelenszkij elnök egykori főtanácsadója szerint az oroszok az energiát fegyverként használják az egész világ ellen.

Ukrajna korábban energia-nagyhatalomként tűnt fel, naponta körülbelül 1 millió eurónyi villamos energiát exportálva nyugati szomszédaiba. Most azonban az ország energiaimportra szorul, miközben az áramkimaradások elkerüléséért és a háborús fegyveripar áramellátásáért küzd. Az Ukrenergo vezérigazgatója, Volodimir Kudrickij bízik a hálózat helyreállításában, de hangsúlyozza, hogy a támadások miatt óriási nyomás nehezedik a régiókra.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter rendkívüli megbeszélést folytatott az EU energiaügyi biztosával, Kadri Simsonnal. Németország bejelentette, hogy további Patriot légvédelmi üteget szállít Ukrajnának, de sokan ezt nem tartják elegendőnek. Ukrajna reménykedik, hogy szomszédai segítenek neki a következő hónapokban, talán még években is fenntartani az energiaellátást.

Az ukrán energiagondok Európa energiabajaivá válnak, hiszen a föld alatti földgáztároló hálózat támadása miatt Európa is veszélyben van. Az ICIS gázszakértője, Aura Sabadus szerint Ukrajna kulcsfontosságú szerepet játszott Európa energiaellátásában, és az orosz támadások visszaüthetnek. Az év végén lejáró tranzitszerződés miatt tovább nő az ellátás bizonytalansága.

Usztenko szerint a Nyugatnak sürgősen döntenie kell a légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadásáról, mivel a helyzet minden érintett számára rosszabbodik. Ebben az összefüggésben a CIA igazgatója, William Burns figyelmeztetett, hogy ha az amerikai törvényhozók nem hagyják jóvá az Ukrajnának nyújtott segélyt, akkor az ország az év végére elveszítheti a háborút Oroszországgal szemben. Burns szerint az ukránok teljes mértékben képesek arra, hogy 2024-ig megállják a helyüket, ha megkapják a szükséges katonai segítséget. Az amerikai törvényhozók előtt álló kiegészítés elfogadása nélkül azonban Ukrajna elveszítheti a csatatéren elért eredményeit, vagy legalábbis Putyin diktálhatja a politikai rendezés feltételeit. A CNN szerint a téma azért is aktuális, mert az amerikai kongresszus arról vitázik, hogy jóváhagyja-e a Kijevnek szánt, régóta halogatott segélycsomagot. Nemrég Brüsszelben tárgyaltak a NATO-országok külügyminiszterei, ahol egyik kiemelt témájuk az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok koordinálásának átvétele volt, abban az esetben, ha novemberben esetleg újra Donald Trumpot választják amerikai elnöknek. A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg egy 100 milliárd dolláros, öt évre szóló alapot javasol Ukrajnának. Az Ukrajnának szánt támogatásról várhatóan szombat este szavaznak.