A nyugdíjkorhatár dilemmája: fontos döntések júniusig

A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása több tényezőtől függ, és jelentős hatással lehet a nyugdíj összegére. A 65 éves korosztály számára fontos döntések várnak, különösen a 2024-es változások fényében.

Az öregségi nyugdíj megállapításának időpontja a nyugdíjkorhatár betöltésétől kezdve több dologtól is függhet, például a nyugdíj összegétől, amely változhat aszerint, hogy melyik évben vonulunk nyugdíjba. A 2024-es év változásai között szerepel az úgynevezett valorizációs szorzószámok bevezetése, amelyek jelentősen befolyásolják a nyugdíj összegét.

A 2023-ban nyugdíjba vonulók már részesülnek a 2024-es januári nyugdíjemelésben és a tizenharmadik havi nyugdíjban, míg a 2024-ben nyugdíjba vonulók csak 2025-ben kapják meg ezeket az előnyöket. Azok, akik 2024-ben döntenek a nyugdíj megállapítása mellett, visszamenőlegesen is igénybe vehetik a nyugellátást, amennyiben a jogosultsági feltételek már a korábbi évben is teljesültek.

A nyugdíj megállapításának halasztása esetén a nyugdíj összege növekedhet, hiszen minden további 30 nap szolgálati idő 0,5 százalékos nyugdíjnövelést jelent. Ez az előny akkor is érvényesül, ha valaki már megszerezte a nyugdíjjogosultságot, de tovább dolgozik.

A döntés meghozatala előtt érdemes figyelembe venni a szolgálati időt és a nyugdíj összegét befolyásoló tényezőket, valamint a 2024-es változásokat, hogy a lehető legkedvezőbb döntést hozhassuk meg.