Izrael és Irán közötti feszültség: a világ figyelme és a Google Trends adatok

Kevesebb mint egy héttel ezelőtt Irán rakétatámadást indított Izrael ellen, és a válaszcsapások már a harmadik legnagyobb iráni város közelében is érezhetőek. A Google Trends adatai alapján az iráni-izraeli konfliktus iránti érdeklődés világszerte és Magyarországon is növekszik, különösen az április 14-i támadás óta.

Teherán nemrégiben drón- és rakétatámadást hajtott végre Izrael területe ellen, ami óriási nemzetközi figyelmet kapott. Az Izraeli Védelmi Erők válaszul drónokkal támadtak Iszfahán közelében, ahol légvédelmi rendszerek aktiválódtak. A támadás célpontjai között egy jelentős légibázis és egy nukleáris létesítmény is szerepelt, bár hivatalosan egyik fél sem ismerte el a támadásban való részvételét.

A Google Trends adatai szerint az elmúlt 30 napban világszerte és Magyarországon is megnőtt az érdeklődés az „Irán” és „Izrael” témák iránt. Az iráni támadás napján volt a legmagasabb a keresési intenzitás, és azóta ismét emelkedő tendenciát mutat.

A Google Trends segítségével a keresési érdeklődést egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mérhetjük, ahol a 100 a legnagyobb népszerűséget, az 50 pedig a feleannyi népszerűséget jelzi. A szaggatott vonalak a Google előrejelzéseit jelentik a keresési trendek jövőbeli alakulásáról.

Az orosz-ukrán háborúhoz kapcsolódó keresések összehasonlításával látható, hogy bár az „Oroszország” és „Ukrajna” témák kezdetben domináltak, a közel-keleti feszültség növekedésével az „Irán” és „Izrael” témák kerültek előtérbe. Magyarországon az orosz-ukrán háború iránti érdeklődés hosszabb ideig és nagyobb mértékben volt domináns.

A Google Trends térképe szerint az „Izrael” témában Izraelben, Palesztinában, Libanonban, Iránban és Jordániában volt a legnagyobb az érdeklődés, míg az „Irán” témában Iránban, Afganisztánban, Izraelben, Irakban és az Egyesült Arab Emírségekben. A témakörök és kapcsolódó lekérdezések az iráni-izraeli konfliktushoz szorosan kapcsolódó témákat tükröznek.

A 2022-től vizsgált keresések azt mutatják, hogy az orosz invázió kezdete és az októberi izraeli terroristatámadás hozta a legkiemelkedőbb értékeket, de az iráni támadás és a következő események is jelentős érdeklődést váltottak ki.