Hét év börtön jár Oroszországban kannabiszos gumicukorért

Egy német utazót, Patrick S.-t, letartóztatták a szentpétervári repülőtéren, miután a táskájában kannabiszos gumicukrokat találtak. A férfi májusban áll bíróság elé, ahol akár hét év börtönt is kaphat csempészetért.

Patrick S. (38) 2024 elején érkezett Oroszországba, hogy nyaraljon és találkozzon barátnőjével, Anasztáziával. A hamburgi férfi azonban már a repülőtéren bajba került, amikor a vámosok hat darab kannabiszszal megspékelt gumicukrot találtak a táskájában. A letartóztatás tényét az orosz igazságszolgáltatás közel egy hónapig titkolta.

A Bild német lap szerint Patrick S. már január 16-án őrizetbe került, de az esetet csak február 13-án hozták nyilvánosságra, amikor az orosz vámhatóság közzétett egy videót a letartóztatásról. A bíróságon a férfi teljes mértékben elismerte bűnösségét, és bocsánatot kért az Orosz Föderációtól, a Legfelsőbb Bíróságtól és minden érintettől.

Patrick S. vallomása szerint a gumicukrokat még 2023-ban vásárolta egy mexikói útra, és véletlenül hagyta a hátizsákjában. Hannoverből Isztambulon és Antalyán keresztül érkezett Szentpétervárra, ahol a barátnőjével tervezett találkozni. A vámosok átkutatása során a gumicukrok mellett felkiáltott: „Ezek csak kib*szott gumicukrok!”.

A férfi a tárgyaláson kifejtette, hogy nem tudta, a gumicukorral gondok lehetnek, és úgy érzi, a kábítószer-csempészet vádja túlzó, mivel ő mindenben együttműködött. Elmondása szerint soha nem volt börtönben, és szeretne hazatérni családjához és kutyájához. A következő tárgyalási nap május 16-án lesz.