Donáth Anna: Nem zárkózunk el a Magyar Péterrel való partnerségtől, de számon fogjuk kérni

A Momentum Mozgalom bemutatta Európai Parlamenti és önkormányzati választási programját, melynek középpontjában Európa és a változás áll. Donáth Anna, a párt elnöke és EP-listavezetője, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, valamint Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is felszólalt az eseményen.

A Momentum Mozgalom "Válaszd Európát!" jelmondat jegyében mutatta be választási programját. Bedő Dávid, a párt országgyűlési képviselője az utcán való kampányolás fontosságát hangsúlyozta, amiben szerinte a párt a legjobb.

Soproni Tamás a Momentum önkormányzati választásokra vonatkozó programját ismertette, amely a polgármesterség sokszínűségét és a helyi problémákra való közvetlen reagálás lehetőségét emelte ki. Soproni szerint az önkormányzatokban a politikusok eredményeiket hamar és közvetlenül láthatják. A "Holnap városai" keretprogramban a szabadság, egészség, biztonság és fejlődés a fő pontok, és Soproni kiemelte, hogy a momentumos városokban a szerződések nem politikai hovatartozás alapján köttetnek, és a kisebbségek is számítanak. A fővárosi önkormányzati választáson a Momentum önállóan indul, és a párt listáját Donáth Anna vezeti, aki az EP-listán is az első helyen szerepel.

Szabadság, jövő, Európa

A Momentum EP-programja "Szabadság, jövő, Európa" címet viseli. Cseh Katalin büszke az elmúlt öt év munkájára, és hangsúlyozta, hogy csak az európai színtéren lehet sikeresen szembeszállni Orbán Viktorral. A pártot a legbefolyásosabb magyar pártként említette az Európai Parlamentben. Cseh az erős és egységes Európában való hitét fejezte ki, és kiemelte a közvetlen uniós forrásokért folytatott küzdelmet, amelynek eredményeként 800 millió euró plusz forrás jutott a civil szférához és az önkormányzatokhoz. Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy a ciklusban „stréberek” voltak, így vannak eredményeik és terveik is, például a lakhatási válságra nyújtanának megoldást, és a vonatos utazás árát is csökkentenék.

Morális mélység, Magyar Péter, a Momentum nélkül nincs változás

Donáth Anna szerint a Momentumnak erőt kell mutatnia és gyűjtenie az új politikai helyzetben. A kegyelmi ügy nyilvánosságra hozta a kormánypártok morális mélységét, és Donáth szerint a NER alapjai már régóta repedeznek, aminek jelentős részét a Momentum okozta. Az EP-listavezető hangsúlyozta, hogy a jogállamisági eljárás célja a Fidesztől való pénzcsapok elzárása volt, hogy a források közvetlenül jussanak el az emberekhez. Donáth üdvözölte, hogy az összefogás mantra lekerült a napirendről, és megérti azokat, akik gyanakodnak Magyar Péter mondanivalójában. A Momentum elnöke szerint a párt nyitott a Magyar Péterrel való partnerségre, de számon fogják kérni őt külpolitikai álláspontja és Oroszországhoz való hozzáállása miatt. Donáth azt mondta, a „repedések” már rég ott voltak a rendszeren, ezeknek pedig egy részét a Momentum okozta, és büszke például Hadházy Ákos és Tompos Márton munkájára. A DK előrehozott választással kapcsolatos ígéretéről is beszélt: szerinte hiba ezzel kábítani a választókat, és a Momentum nélkül nem lehet kikecmeregni az Orbán-rendszer zsákutcájából.

Donáth Anna kiemelte Magyar Péter jelentős érdemeit abban, hogy élesztgeti a reményt a kormányváltásra, de a rendszer repedéseinek jó részét a Momentum okozta. A pártelnök szerint a Momentumra szavazni Európára szavazni jelent, és a párt folytatni kívánja Orbán Viktor európai elszigetelésében és a NER alapjainak megrengetésében játszott szerepét június 9. után is. Cseh Katalin hozzátette, a Momentum öt év alatt elérte, hogy a legaktívabb és legbefolyásosabb magyar párt legyen az Európai Parlamentben, és folytatni kell a harcot, hogy Magyarország újra európai jogállam legyen. Soproni Tamás pedig elmondta, hogy a párt 330 képviselőjelölttel és 28 polgármesterjelölttel vág neki a kampánynak összesen 90 településen. Donáth Anna a Momentum európai parlamenti és önkormányzati kampánynyitóján azt mondta, a kegyelmi ügy és a Varga Judit volt igazságügy miniszterről kikerült hangfelvétel a széles társadalom számára is nyilvánvalóvá tette azt a morális mélységet, ahová Orbán Viktor és kormánya került. Az Orbán-rendszer erkölcsi, szellemi és politikai alapjai még a sajátjaik szemében is megroppantak, és Donáth szerint ez a NER őszödi pillanata. A Momentum pártelnöke azt mondta Magyar Péterről, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza) alelnökéről, hogy jelentős érdeme, hogy kihúzta a társadalmat a politikai apátiából, és élesztgeti a reményt a kormányváltásra, a rendszer repedéseinek jó részét azonban a Momentum okozta. Donáth hozzátette: megérti azokat is, akik gyanakodva figyelik Magyar Pétert, mert a Fidesz politikájának számos elemével ma is egyetért, de sok minden össze is köti őket, hiszen Magyar Péter is csatlakozna az Európai Ügyészséghez – mutatott rá, közölve azt is, a céljuk közös: a rendszer lebontása és egy új Magyarország felépítése. A Momentum pénteken tartotta a kampánynyitóját, ahol Donáth Anna beszélt arról is, hogy Magyar Péter színrelépése talán a Momentumot tépázta meg leginkább, de fontos látni, hogy a NER repedezése nem ma kezdődött, és ebben a Momentumnak is szerepe volt.