Liz Truss és a királynői tanácsok botránya

Liz Truss volt brit miniszterelnök új könyve, a "Tíz év a Nyugat megmentésére" körül kialakult botrány az Egyesült Királyságban, mivel a kötet tartalmazza a néhai II. Erzsébet királynővel folytatott magánbeszélgetéseket, amelyek közzétételéhez nem kapott engedélyt.

A konzervatív politikus, Liz Truss könyve, amely április 16-án jelent meg, már a megjelenés előtt komoly viták tárgyává vált. Az Egyesült Királyság kormánya szerint Truss megszegte a brit szabályokat, mivel a könyvében szereplő, a királynővel folytatott magánbeszélgetések közzétételéhez nem kapott előzetes engedélyt.

Truss a könyvét a Kabinetiroda felülvizsgálatára bocsátotta, azonban a végleges jóváhagyást a megjelenés előtt nem kapta meg. A kötet részletezi Truss kormányzati vezetési stílusát, valamint egy húszperces beszélgetést is, amelyet a néhai II. Erzsébet királynővel folytatott. Ebben a beszélgetésben a királynő azt mondta Trussnak, hogy miniszterelnöknek lenni "hihetetlenül öregítő", és türelemre intette, mielőtt elbúcsúzott volna tőle. Ez a találkozó volt II. Erzsébet királynő utolsó hivatalos eseménye, mivel két nappal később elhunyt.

A Kabinetiroda szerint a könyv bizonyos részei megsértették a "Radcliffe-szabályokat", amelyek a hetvenes évek óta tiltják a nemzetbiztonságot, az Egyesült Királyság nemzetközi kapcsolatait vagy a kormányzati ügyek titkosságát veszélyeztető információk közzétételét. Ezek alapján minden volt miniszter által írt könyvet, amely kormányzati időszakukról szól és érzékeny tartalmat tartalmazhat, szigorúan át kell vizsgálni.

A Kabinetiroda szóvivője a Sky UK-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár a könyv szövegének részleteit nem hozták nyilvánosságra, a végleges változattal nem értettek egyet, és így a szerző megsértette a Radcliffe-szabályokat. Egy Truss asszonyhoz közeli forrás szerint a Kabinetiroda megerősítette, hogy a volt miniszterelnök betartotta a nemzetbiztonságra és a külföldi kormányokkal való kapcsolatokra vonatkozó szabályokat, de fontosnak tartotta, hogy a minibüdzséről és a tisztviselők, valamint a Bank of England szerepéről az igazságot közöljék.