Lavrov: Átadtuk Izraelnek az üzenetet, Irán nem akar konfliktust

Oroszország közölte Izraellel, hogy Irán nem törekszik az eszkalációra, ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erősítette meg a Sputnik, a Govorit Moszkva és a Komszomolszkaja Pravda rádióknak adott nyilatkozatában.

Szergej Lavrov elmondta, hogy telefonos kapcsolatfelvétel történt Oroszország és Irán vezetése, valamint az orosz képviselők és az izraeliek között. Ezen beszélgetések során az orosz fél egyértelművé tette, hogy Irán nem kívánja fokozni a feszültséget. Lavrov kiemelte, hogy bár Irán reagál a nemzetközi jog és a diplomáciai képviselet státuszának megsértésére, nem szándékozik eszkalálni a helyzetet.

A hétvégén történt események kapcsán Lavrov kifejtette, hogy Irán rakétákat és drónokat lőtt ki Izrael irányába, válaszul az izraeli bombázásra, amely április elsején érte a damaszkuszi iráni nagykövetséget. Izrael a szövetségesei segítségével jelentős részben hárította a támadást, de a rakétatámadás és a drónok bevetése maga is rendkívüli lépés volt Irán részéről. Ennek ellenére Teherán jelezte, hogy nem kíván további lépéseket tenni az ügyben. A támadásban használt drónok nem kispályás eszközök voltak, amelyeket a légvédelem többségét megsemmisített.

Április 19-én Izrael is rakétákat lőtt ki Irán irányába, de a teheráni álláspont szerint csupán néhány drónt semmisítettek meg, és nem tisztázódott egyértelműen, hogy az akció mögött Izrael áll-e. A felek közötti kommunikáció és a történtek alapján úgy tűnik, hogy egyik fél sem hajlandó tovább fokozni a konfliktust, és Lavrov nyilatkozata is ezt az álláspontot tükrözi. Az irániak által használt drónok jelentős hatótávolsággal rendelkeznek, hiszen Izrael határa nagyjából ezer km-re található Irántól.