Izraeli csapás hatása a piacokra

Az izraeli légicsapások következtében jelentős változásokat tapasztalhatunk a nemzetközi pénzpiacokon, az olajár emelkedésével és a tőzsdei indexek esésével.

A távol-keleti tőzsdék pirosban zártak: a japán Nikkei 2,66 százalékos csökkenést mutatott, a kínai CSI300 0,7 százalékkal, míg a hongkongi Hang Seng 1,1 százalékkal került lejjebb. Az MBH Bank riportja szerint a közel-keleti konfliktus hatással van a befektetői hangulatra.

Az európai piacok erős mínuszban nyithatnak a határidős árfolyamok alapján. Izrael éjjeli támadása Irán ellen, amelyet az iráni kommunikáció bagatellizált, az olaj árfolyamának emelkedését és a tőzsdék esését eredményezte.

A forint 394,4-es árfolyamon indította a napot az euróval szemben, és a dollár mozgása várhatóan továbbra is befolyásolni fogja a magyar fizetőeszköz árfolyamát.

Az amerikai részvényindexek tegnap vegyesen zártak: a DJIA index 0,1 százalékos pluszban, míg az S&P500 és a Nasdaq Composite indexek rendre 0,2 és 0,5 százalékos mínuszban fejezték be a napot.

Európában jobb volt a hangulat, a Stoxx600 index 0,5 százalékkal emelkedett, de a BUX index 0,7 százalékkal csökkent, és a blue chipek is pirosban zártak.

A dollár az euróval szemben 1,0660 körüli szinten stabilizálódott. A philadelphiai feldolgozóipari mutató több mint két éve nem látott szintre emelkedett, míg a többi makroadat vegyes hatást mutatott: a heti munkanélküliek száma nem változott, 212 ezer fő volt, a használtlakás-eladások pedig 4 százalékkal csökkentek márciusban.

Az infláció beragadása és az amerikai gazdaság ellenállóképessége továbbra is meghatározza a Fed kamatvárakozásokat, a piacok szeptemberre árazzák az első lehetséges kamatcsökkentést.

A New York-i Fed-elnök szerint egyelőre nem sürgős a kamatvágás.