A K&H Bank figyelmeztetése: sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatású gázok csökkentésében

A K&H Bank közleményében hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaságnak mindössze hat éve maradt, hogy teljesítse az Európai Unió által előírt 55 százalékos üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési célját. A pénzintézet kiemeli, hogy a gazdasági szereplőknek, így a bankoknak is, fontos szerepük van a fenntarthatósági átállás támogatásában.

A K&H Bank arra figyelmeztet, hogy a magyar gazdaságnak hat év áll rendelkezésére, hogy megfeleljen az Európai Unió által meghatározott célkitűzésnek, mely szerint 55 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A pénzintézet szerint ebben a folyamatban minden gazdasági szereplőnek részt kell vennie, és a bankoknak is jelentős szerepük van a lakosság és a vállalkozások fenntarthatósági átállásának elősegítésében.

A K&H Bank fenntarthatósági jelentése szerint a pénzintézet a megújuló energiatermelésre összpontosító hitelezési politikájával, zöld termékeivel és egyedi kalkulátoraival járul hozzá egy fenntarthatóbb gazdaság kialakításához. A Carbon Disclosure Project 2024. márciusi jelentése alapján azonban az európai vállalatoknak csak egy kis része, mindössze 20 százaléka tesz lépéseket a fenntarthatóság irányába.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója szerint a közös erőfeszítések nélkülözhetetlenek a fenntartható és az éghajlatváltozással szemben ellenállóbb gazdasági környezet megteremtéséhez. A bank ügyfelei is nyitottak a fenntartható megoldásokra, amit többek között az alábbi adatok is alátámasztanak:

  • A K&H energetikai kalkulátorát 3000 ember használta fel ingatlanának felmérésére és a felújításokhoz szükséges útmutatás megszerzésére.
  • A pénzintézet 4,5 milliárd forint értékben folyósított zöld lakáshitelt a fenntarthatóbb otthonok kialakításához.
  • A K&H zöldnek minősített hitelállománya elérte a 200 milliárd forintot.
  • Az ügyfelek 2023 év végéig több mint 500 milliárd forint értékben fektettek be felelős alapokba.
  • A zöld autólízing az új személyautó lízing kötések 22 százalékát tette ki 2023-ban.
  • Tavaly több mint 70 milliárd forint értékű új vállalati zöldhitel szerződést kötöttek.
  • A K&H zöld vetőmag programjában 33 gazda vett részt, akik mezőgazdasági hitelfelvételkor 25 kg-os vetőmagcsomagot kaptak.
  • Az agrár ügyfelek a K&H agrár CO2 kalkulátorával kiszámolhatják karbonlábnyomukat.

A bank környezetvédelmi társadalmi felelősségvállalási programjai is folytatódtak a tavalyi évben. A K&H hűsítő ligetek és az állatbarát ligetek programok révén 130 iskola és óvoda udvarán jönnek létre zöld parkok, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a növények és állatok életmódjával. Emellett a K&H 2023-ban együttműködést kötött a WWF Magyarországgal a természetes élőhelyek rehabilitációjának és a biodiverzitás támogatásának érdekében.