Új szabályok lépnek életbe az energiapiacokon

Az Európai Unió Hivatalos lapjában közzétett REMIT II uniós rendelet hamarosan hatályba lép, amelynek értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az új szabályok szerint fogja végezni a piacfelügyeleti tevékenységeket.

A REMIT II rendelet a nagykereskedelmi energiapiacok integritásának és átláthatóságának erősítését célozza, valamint a belső villamosenergia- és gázpiacokon a nyílt és tisztességes verseny előmozdítását szolgálja. A MEKH a nemzeti szabályozó hatóságként az új szabályokat alkalmazza majd a piaci szereplők és az egyéb érdekeltek vonatkozásában, és készül aktívan támogatni az érintetteket a jogszabályi megfelelésben.

A REMIT II része egy szélesebb körű reformnak, amely az uniós villamosenergia-piac szerkezeti átalakulását tűzte ki célul. A módosítások célja az energiapiacok átláthatóságának javítása és a piaci visszaélések elleni védelem erősítése, amelyek hozzájárulnak az energiaárak stabilizálásához és a fogyasztók védelméhez.

A REMIT II módosítások között szerepelnek:

  • A bennfentes információk közzétételi platformokon való publikálásának előírása,
  • Az algoritmikus kereskedés és a közvetett elektronikus hozzáférés bejelentésének új kötelezettsége,
  • Az ügyletjelentésre vonatkozó szabályok változása,
  • Az Unióban működő, de harmadik országokban honos piaci szereplők számára szigorúbb követelmények meghatározása,
  • Az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) feladatainak és hatáskörének kibővítése,
  • A foglalkozásszerűen ügyleteket kötő vagy végrehajtó személyek (PPAET) kötelezettségeinek módosítása,
  • Az uniós és nemzeti szintű együttműködés szabályainak erősítése,
  • A szankciókra vonatkozó egységes szabályozási keret kialakítása.

Az ACER új vizsgálati jogkört kapott meghatározott határon átnyúló ügyekben, és helyszíni vizsgálatokat végezhet, információt kérhet, nyilatkozatokat vehet fel, valamint kényszerítő bírságokat szabhat ki. A tagállami hatóságok továbbra is felelősek a REMIT-ben foglalt tilalmak és kötelezettségek megsértése esetén kiszabandó bírságokért.