"Örök vegyi anyagok" szennyezik a csapvizet, két veszélyes anyag ellen hirdettek harcot

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) pénteken két széles körben használt ipari vegyi anyagot veszélyesnek minősített, ezzel felgyorsítva az "örök vegyi anyagok" néven ismert mérgező vegyületek elleni küzdelmet - számolt be róla a Reuters.

Az új szabályozás értelmében az Egyesült Államokban működő vállalatok kötelesek jelenteni a per- és polifluoralkil-anyagok (PFAS), azaz az "örök vegyi anyagok" szivárgását, és hozzájárulniuk kell a meglévő szennyeződések megtisztításához. A vállalatoknak emellett anyagi felelősséget is kell vállalniuk a szivárgásokért.

A PFAS vegyi anyagok egy több ezer tagból álló családot képeznek, amelyeket számos fogyasztói és kereskedelmi termékben használnak, többek között tűzoltóhabokban, tapadásmentes serpenyőkben és foltálló szövetekben. Ezeket az anyagokat összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel és más egészségügyi problémákkal, és azért nevezik őket örökkévaló vegyi anyagoknak, mert nem bomlanak le könnyen sem az emberi szervezetben, sem a környezetben.

Az EPA által kiadott új szabály elsősorban a PFOA és PFOS nevű két PFAS vegyületből származó szennyeződésekre összpontosít, azonban nem rendelkezik a vegyi anyagok betiltásáról.

Az amerikai nagy vegyipari vállalatokat többször is megvádolták azzal, hogy PFAS vegyi anyagokkal szennyezik az ivóvizet, és ezek a vádak tavaly több mint 11 milliárd dollárnyi kártérítési igényt eredményeztek.

Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS) koncentrációi jelentősen meghaladják a nemzetközi szabályozó hatóságok által elfogadott értékeket a világ felszíni és felszín alatti vizeiben.

A vizsgált talajvízminták több mint harmada túllépte az EPA által 2023 márciusában javasolt határértékeket, még olyan helyeken is, ahol nem volt ismert szennyeződés forrása.