Ukrajna veszélyben: Az év végére vereség fenyeget

A CIA igazgatója, William Burns súlyos figyelmeztetést tett az amerikai törvényhozóknak: ha nem kap megfelelő katonai segítséget Ukrajna, akkor az év végére elveszítheti a háborút. Kijevben aggodalommal tekintenek egy lehetséges nyári orosz offenzíva elé.

William Burns, a CIA igazgatója csütörtökön arra hívta fel az amerikai törvényhozók figyelmét, hogy Ukrajna számára létfontosságú a katonai segélyek jóváhagyása. Burns szerint, ha a segélyek nem érkeznek meg, Ukrajna akár már az év végére elveszítheti a háborút.

A CIA vezetője szerint az ukránok a katonai segítségnyújtásból adódó lendülettel, mind gyakorlatilag, mind pszichológiailag képesek lennének kitartani 2024-ig, és keresztülhúzni Putyin terveit. Azonban, ha a segélyek nem mennek át a kongresszuson, akkor Ukrajna helyzete sokkal rosszabbra fordulhat.

Burns hangsúlyozta, hogy a helyzet nem csak Ukrajna sorsát érinti, hanem az Egyesült Államok szövetségeseinek és ellenségeinek megítélését is az amerikai megbízhatóságról és eltökéltségről.

Kijevben közben attól tartanak, hogy egy nyári orosz offenzíva veszélyeztetheti az ukrán hadsereget. Ez az aggodalom fokozódik, miközben az Egyesült Államokban a törvényhozók a katonai segélyek sorsáról döntenek.

Mike Johnson képviselőházi elnök a segélycsomagot szerdán terjesztette elő, és jelenleg azon dolgozik, hogy biztosítsa a szükséges támogatást a törvényjavaslatokhoz. Joe Biden elnök is határozottan támogatja Johnson törvényjavaslatait. A republikánusok vezető politikusa, Donald Trump, aki a novemberi választások után visszatérhet a Fehér Házba, arra figyelmeztetett, hogy Európának magának is többet kell tennie Ukrajna támogatásáért.

Trump évek óta azzal vádolja az európai NATO-szövetségeseket, hogy ingyenélőként Amerikára hagyják az ellenséges külföldi hatalmakkal szembeni védelmet, és sürgette őket, hogy költsenek többet a védelemre. A Politico szerint azonban az Egyesült Államok támogatása eltörpül az európai országok által Ukrajnának küldött katonai segélyek mellett.

Trump a szolidaritás húrjait is megpengette, és felvetette a kérdést, hogy miért nem tudja Európa kiegyenlíteni az Egyesült Államok által odatett pénzt, hogy segítsen egy kétségbeesetten rászoruló országnak. A volt elnök megjegyzései akkor hangzottak el, amikor Mike Johnson várhatóan szavazásra bocsátja az Ukrajnának nyújtandó mintegy 60 milliárd dolláros támogatásról szóló törvényjavaslatot, amelyet pártjának keményvonalas tagjai hónapok óta akadályoznak.

Ukrajna több mint két évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin teljes körű inváziója megkezdődött, azért küzd, hogy ellenálljon. Az ukrán erők kifogyóban vannak a kritikus fontosságú fegyverekből és lőszerekből, miközben Volodimir Zelenszkij elnök a Nyugatot a támogatás fokozására szólítja fel. Az ukránok a hónapok óta tartó késlekedés miatt kezdik elveszíteni az Egyesült Államokba vetett hitüket. Beszédét ismerős retorikával zárta Joe Biden kihívója: „Ha én lennék az elnök, ez a háború soha nem kezdődött volna el.”.