A pekingi félmaraton botrányos vége

A hétvégi pekingi félmaraton furcsa események sorozatával zárult, aminek következtében az első négy helyezettet kizárták a versenyből.

A 21 kilométeres távot eredetileg a kínai Ho Csie nyerte meg 1 óra 3 perc 44 másodperces idővel, azonban a győzelmet iramfutói is befolyásolták. Az utolsó száz méteren az iramfutók szándékosan visszafogták magukat, hogy Ho Csie biztosan győzhessen. A célba érkezés pillanatában Ho Csie mögött a kenyai Robert Keter és Willy Mnangat, valamint az etióp Dejene Hailu érkezett, mindössze fél lépéssel lemaradva.

Az iramfutók egyike elmondta, hogy számára a pekingi félmaraton nem versenyként funkcionált, és Mnangat szerint nem is kellett volna neki hivatalos rajtszámot adni, csupán egy olyat, amelyen az szerepel, hogy iramfutó. A szervezők vizsgálatot követően kizárták a kínai győztest és az őt segítő iramfutókat is. A cél az lett volna, hogy Ho Csie segítségével megdöntsék a kínai csúcsot, de ez végül nem valósult meg, több mint egy perccel maradtak el tőle.

A magyar közmédia vezérigazgatója, Papp Dániel hivatalos látogatáson tartózkodott Kínában, ahol a pekingi félmaraton eseményei mellett számos sikeres tárgyalást folytatott kínai partnereivel Pekingben és Sanghajban. Az együttműködés új szintjét érték el, kapcsolatuk szorosabbá és barátibbá vált, ami műsor- és hírcserét, közös gyártású produkciókat és technológiai együttműködést foglal magában. Papp Dániel örömmel számolt be arról, hogy a lehető legfejlettebb televíziós technikát láthatták a távoli, ámde baráti országban, és a látogatás eredményét a magyar tévénézők is tapasztalhatják a következő években. A médiaegyüttműködés újabb szép példája a két nép barátságának, amely a kínai rendőrök magyarországi járőrözése, a kínai akkumulátorgyárak magyarországi építése vagy a Budapest és Belgrád közötti vasút felújítása után jött létre.