Albert Einstein bozontos frizurájának titka

Albert Einstein, a relativitáselmélet megalkotója és a modern fizika egyik alapvető alakja, nem csak tudományos zsenialitásáról volt híres, hanem jellegzetes bozontos frizurájáról is. Herta Waldow, aki hat éven át volt Einstein háztartásvezetője, egy interjúsorozatban beszélt a tudós magánéletéről, amelyből a Múlt-kor.hu idézett.

Einstein családjában a takarékosság kiemelt szerepet kapott, elsősorban felesége, Elsa Löwenthal szűkmarkúsága miatt. A tudós gyakran pénzszűkében élt, cipőin lyukak tátongtak, és kedvelte a szandálokat. Nem szívesen látogatott fodrászhoz, helyette hagyta, hogy felesége időnként levágja a haját.

Elsa Löwenthal, aki kórosan rövidlátó volt, fodrászkodás közben nem tudta a kezében tartani a szemüvegét, így végül Einstein haja bozontossá vált, ami védjegyévé is nemesült.

A tudós kedvenc ételei között szerepelt a tojás, amit szinte minden nap fogyasztott, valamint a méz is nagy kedvence volt. A steaket csak teljesen átsütve ette meg, az eper pedig különösen elnyerte tetszését, különösen tejszínhabbal, amit ő "eperhónak" nevezett.

Einstein hegedülni is szeretett, bár Walter Frierich tudóstársa szerint kevés tehetséggel játszotta saját improvizációit, amelyek inkább egy favágóéra emlékeztettek. Waldow megemlítette, hogy Einstein gyengéje a nők voltak, és egyszer, amikor nem vette fel a fürdőköpenyét, a házvezetőnő meglátta őt meztelenül, ami talán nem is volt véletlen.