Alain Delon érdemrendet kapott Ukrajnától

A francia filmsztár, Alain Delon érdemrendet kapott Ukrajnától, elismerve az orosz agresszióval szembeni támogatását.

Alain Delon, a híres francia színészlegenda, érdemrendet kapott Ukrajnától, amiért az orosz agresszió elleni harcban "első naptól fogva" több nyilatkozatot is tett az ország javára. Vadim Omelcsenko, Ukrajna párizsi nagykövete a TV5 Monde francia televízió műsorában beszélt erről a kitüntetésről.

Delon a 2022. február 24-i háború kitörése óta korlátlan támogatásáról biztosította a kijevi vezetést, és mint a nagykövet fogalmazott, "számunkra egy szimbólum, és ez fontos". Az ukrán nagykövetség közleményében felidézte, hogy a színész találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő műveiből is felolvasott a televízióban.

Omelcsenko a műsorban közvetlenül Delonhoz szólva kifejezte támogatását és szolidaritását: "Delon úr, kedves Alain, tudom, hogy nem egy egyszerű a helyzete, de szeretném önnel tudatni, hogy nincsen egyedül. Sok rajongója van, és olyan emberek is, akik szeretik. Én és a népem is mindig az ön oldalán fogunk állni".

Az érdemrenddel kitüntetett Delon egészségi állapota azonban egyre romlik, és január végén gyámügyi bíró helyezte "bírói védelem alá" az orvosi ellátásának biztosítása érdekében, ami a három gyereke közötti legfőbb vitás pont. A bírói védelem kiterjedt a színész pénzügyeire is.

Ukrajnában a háború harmadik évében egyre nehezebb biztosítani az emberi utánpótlást a hadsereg számára, és a mozgósítás válik a legfontosabb forrássá az önkéntesek számának csökkenése miatt. Az elhúzódó konfliktusban a társadalom fáradtsága érzékelhető, különösen, hogy a tavalyi év második felében várt ukrán előretörés helyett az elmúlt hónapokban az orosz erőfölény dominált. A mozgósítás egyre érzékenyebb kérdés, amint azt egy ungvári eset is mutatja, ahol helyi asszonyok védelmeztek egy férfit a hadkiegészítésért felelős katonák elől, akik adatainak egyeztetésére akarták előállítani. A hadkiegészítő parancsnokság szerint a mozgósítási rendszerben nem regisztrált férfi agresszívan viselkedett, és hasonlóan agresszív emberek védték meg. Ukrajnában hamarosan életbe lép az új mozgósítási törvény, amely szigorúbb korlátozásokat vezet be azokkal szemben, akik törvénytelenül próbálják elkerülni a katonai szolgálatot.