A demokraták példátlan lépése Ukrajna támogatásában

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a segélycsomagot, amely Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek nyújtana támogatást, és ebben a demokraták kulcsszerepet játszottak, mivel a republikánusok trumpista szárnya ellenzi a tervezetet.

A Kongresszus házszabályi bizottságában a demokraták és a republikánusok közötti együttműködés révén került sor a négy részre bontott segélycsomag szavazásra bocsátására. A demokraták szokásjoggal bontó átállása elengedhetetlen volt a javaslat túléléséhez, mivel a testület három keményvonalas, jobboldali populista képviselője a javaslatok blokkolása mellett voksolt.

Ez a lépés különösen jelentős, tekintettel arra, hogy a republikánus házelnöknek, Mike Johnsonnak a demokraták támogatására volt szüksége a segélycsomag elfogadása érdekében, ami a pártja szűk alsóházi többsége és megosztottsága miatt vált szükségessé. A demokraták várhatóan a képviselőháznál is igennel fognak szavazni, hogy a republikánusok radikális trumpista szárnya ne tudja megtorpedózni a javaslatot.

A segélycsomag Izraelnek 26 milliárd dollárnyi támogatást biztosítana, az Ukrajnának szánt közel 61 milliárdos összegből 9 milliárdot pedig elengedhető kölcsönként adna át. Emellett több mint 8 milliárd dollárt nyújtana a csendes-óceáni szövetségesek, köztük Tajvan megsegítésére és Kína elrettentésére. A csomag negyedik része tartalmazza a TikTok betiltását, a lefoglalt oroszországi vagyon segélykifizetésre történő felhasználását és egyéb Oroszországgal, Kínával és Iránnal szembeni szankciókat.

Donald Trump, a republikánusok idei elnökjelöltje, közösségi oldalán kritizálta Európát, amiért szerinte nem fektet elegendő pénzt Ukrajna megsegítésére, és felvetette, hogy az Egyesült Államok több mint 100 milliárd dollárral többet költött az ukrajnai háborúra, mint Európa. Trump szerint Európának fontosabbnak kellene lennie Ukrajna "túlélése és ereje", és azt állította, hogy ha ő lett volna elnök, sosem tört volna ki az orosz-ukrán háború. A volt elnök a segélycsomagot illetően egyelőre nem nyilatkozott, így nem csatlakozott az általa népszerűsített "Amerika az első" elvet hirdető keményvonalas képviselőkhöz sem, akik szerint a mostani tervezet az "Amerika az utolsó" jegyében született.

A segélycsomag elfogadásának folyamatát és a pártpolitikai vitákat tovább bonyolítja, hogy Trump a hét eddigi összes napját, szerda kivételével, a manhattani bíróságon töltötte, ahol első büntetőügyét tárgyalják. A Kongresszus még a héten, szombaton szavazhat az Ukrajnának, Izraelnek és a csendes-óceáni térségnek szánt 95 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról, amely Mike Johnson házelnök manőverezése nyomán várhatóan külön javaslatokként fog a képviselőház elé kerülni.

Az amerikai képviselőház pénteken széleskörű kétpárti szavazással, 316-94 szavazati aránnyal elfogadta a 95 milliárd dolláros törvénycsomagot. Joe Biden demokrata elnök, Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségű vezetője, Mitch McConnell, a szenátus vezető republikánusa és Hakeem Jeffries, a képviselőház vezető demokrata képviselője február óta szorgalmazta a szavazást. A szövetségeseknek nyújtott támogatáson kívül a csomag tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely a befagyasztott orosz vagyontárgyak Ukrajnának történő átutalását célozza, valamint szankciókat a Hamász és Irán ellen, és arra kényszeríti a kínai ByteDance-t, hogy adja el a TikTok közösségi médiaplatformot, különben az Egyesült Államokban tilalom alá esik. A jogszabály több mint 95 milliárd dollárt biztosít biztonsági támogatásra, beleértve a demokraták által követelt 9,1 milliárd dollárt humanitárius segélyre. Ha a képviselőház a várakozásoknak megfelelően elfogadja az intézkedést, akkor a szenátusnak is követnie kell a példáját, hogy azt Biden aláírhassa. Schumer pénteken azt mondta a szenátoroknak, hogy szükség esetén készüljenek fel a hétvégén való visszatérésre. A demokraták egy része szintén ellenzi a törvényjavaslat bizonyos rendelkezéseit, különösen az Izraelnek nyújtott támogatással kapcsolatban, és több feltételt szorgalmaztak a támogatásra vonatkozóan.