A brit kiskereskedelmi forgalom stagnálása

A brit kiskereskedelmi forgalom márciusban váratlanul stagnált, ami a recessziós károkra utal a briteknél, mivel az árérzékeny vásárlók csökkentették kiadásaikat az élelmiszerekre és az áruházakban.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom nem mutatott növekedést márciusban, ami elmaradt a közgazdászok által várt 0,3%-os növekedéstől, a februári 0,1%-os felülvizsgált növekedést követően. Ez a gyenge teljesítmény a tavalyi recesszióból való lassú kilábalásra utal, mivel a fogyasztók a megélhetési költségek válságával küzdenek. A Bloomberg szerint ezek az adatok erősítik meg a lassú gazdasági fellendülés jeleit.

Néhány ágazat, mint a barkácsáruházak, bútorboltok, benzinkutak és ruházati üzletek növekedést jelentettek, de ezt ellensúlyozta az élelmiszereladások és az áruházi kereskedelem visszaesése. Az ONS vezető statisztikusa, Heather Bovill szerint a magasabb árak jelentős mértékben hozzájárultak a forgalom csökkenéséhez.

A font árfolyama az adatok közzététele után alig változott, és a kereskedők kamatcsökkentésre számítanak még az idén.

A kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben 1,9%-kal nőtt, ami 0,09 százalékponttal járult hozzá a GDP-hez ebben az időszakban. Az üzemanyagok nélkül számolva a teljes forgalom 0,3%-kal csökkent márciusban, ami eltörölte az előző hónap azonos mértékű növekedését. A kiábrándító kiskereskedelmi értékesítési adatok és a márciusi heves esőzések miatt a boltok húsvéti forgalomra vonatkozó reményei is csalódásra ítéltetett.