A G7 országok megegyeztek Ukrajna katonai támogatásának felgyorsításáról

A G7 csoport, amely a hét legfejlettebb ipari országot tömöríti, pénteken arra szólította fel Kínát, hogy hagyjon fel az orosz hadiipar támogatásával, és gyorsítsa fel Ukrajna katonai segítségnyújtását.

A G7 országok külügyminiszterei, köztük az Egyesült Államok, Olaszország, Kanada, Franciaország, Japán és Nagy-Britannia képviselői, az olaszországi Capri szigetén tartott háromnapos tanácskozásukon Ukrajna és a Közel-Kelet helyzetét tárgyalták. A tanácskozás záróközleményében az országcsoport elismerte, hogy többet kell tennie Ukrajna megsegítésére, és szorgalmazta a feszültség enyhítését a Közel-Keleten.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki személyesen utazott Caprira, hangsúlyozta, hogy Ukrajnának sürgősebb segítségre van szüksége a harctéri orosz előrenyomulás miatt, és felhívta a figyelmet az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusok közötti kapcsolatra. Kuleba szerint téves az a felvetés, hogy a Nyugatnak választania kellene Izrael és Ukrajna támogatása között, mivel mindkét ország ugyanannak a háborúnak a hadszíntere.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Észak-Korea és Irán Oroszország legfontosabb fegyverszállítói, míg Kína az orosz hadiipar "fő közreműködője". Blinken szerint, ha Kína jó kapcsolatokat kíván ápolni Európával és más országokkal, nem támogathatja az európai biztonságot fenyegető veszélyt. Annalena Baerbock német külügyminiszter is kijelentette, hogy elfogadhatatlan számukra, hogy Kína még szorosabbra fűzze kapcsolatait Oroszországgal, amely Ukrajna ellen törvénytelen háborút vív.

A tanácskozás után Antonio Tajani, Olaszország külügyminisztere tájékoztatott arról, hogy a G7-miniszterek azon munkálkodnak, hogy az Izrael és Irán közötti konfliktus ne csússzon ki az ellenőrzés alól, és egyidejűleg véget vessenek a gázai háborúnak. A miniszterek megállapították, hogy a globális válságok közelebb hozzák a vezető demokráciákat, és Antony Blinken szerint a tanácskozás után nagyobb az egység a résztvevők között, mint valaha.