Kisnyugdíjasok segítsége: méltányossági nyugdíj és nyugdíjemelés

A magyar nyugdíjrendszer bizonyos esetekben lehetőséget biztosít a nehéz anyagi helyzetben lévő idősek számára, hogy méltányossági alapon nyugdíjemelést vagy egyszeri segélyt kérjenek. A Blikk által ismertetett információk szerint 2023 januárjában változtak a méltányossági nyugdíj-megállapítás szabályai, amelyek enyhítették a nyugdíjemelés feltételeit.

A méltányossági nyugdíjat azok igényelhetik, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, de nem rendelkeznek a minimálisan szükséges szolgálati idővel, viszont annak legalább a felét igazolni tudják. A teljes nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati idő 20 év, míg a résznyugdíjhoz 15 év. A kivételes nyugellátás összege 15 000 és 50 000 forint között mozoghat, és a nyugdíjasok minden juttatására jogosultak, beleértve a 13. havi nyugdíjat és az évenkénti emelést is.

A méltányossági nyugdíjemelést azok kérhetik, akiknek a havi ellátása nem haladja meg a 120 ezer forintot. Az emelés összege 3 000 és 8 000 forint között lehet, és ez az összeg véglegesen beépül a nyugdíjba. A méltányossági emelést háromévente egyszer lehet igényelni.

Az egyszeri segélyre azok tarthatnak igényt, akik nyugellátásban részesülnek, és veszélyeztetett élethelyzetbe kerülnek, miközben a havi bevételük nem haladja meg a 100 ezer, egyedül élőknél pedig a 120 ezer forintot. Az egyszeri segély összege 15 000 és 50 000 forint között változhat, rendkívül indokolt esetben akár 100 000 forint is lehet.

A kérelmek benyújtásához szükséges nyomtatványok és további információk a kormányhivataloknál érhetők el. Az igénylés során előnyben részesülnek azok, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek, idősebbek mint 70 év, gyermeket nevelnek, vagy korábban még nem nyújtottak be méltányossági kérelmet.