Orbánék brüsszeli rendezvénye és a polgármesteri beavatkozás

Magas labdát adott fel a brüsszelezést tökélyre fejlesztő Orbán Viktornak a Saint-Josse-ten-Noode kerületi polgármestere, amikor megpróbálta ellehetetleníteni az EU-szkeptikus Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NatCon), ami nagy vihart kavart az elmúlt napokban. A konferencia szponzorai között szerepelt a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), a The European Conservative és a Danube Institute is. A rendezvényt a polgármester a szabad gyülekezési jogot sértőnek tartva akarta megakadályozni, de a bíróság felülírta ezt a döntést, így a konferencia zavartalanul folytatódhatott, Orbán Viktor szerdai felszólalásával együtt.

A NatCon először a Concert Noble helyszínen került volna megrendezésre, de a gazdái visszaléptek, majd a Sofitel Brussels Europe is elutasította a kérést, végül a Claridge rendezvényhelyszínen került sor a konferenciára. A rendezvényt a polgármester azzal indokolta, hogy ellentüntetést válthat ki, amely esetén nem tudják garantálni a biztonságot. Emir Kir polgármester a szélsőjobboldalt nem látta szívesen a környéken.

A rendezvényt végül a bíróság döntése mentette meg, amely érvként hozta fel, hogy a közterületen való gyülekezés korlátozása nem alkalmazható magántulajdonban lévő helyszínen. A konferencia másnap már zavartalanul folytatódhatott, Orbán Viktor pedig örömét fejezte ki, hogy még szabad beszélni Brüsszelben, a rendezvényt pedig jelképesnek tartotta, amely jól írja le Európa helyzetét.

A polgármester határozatát több politikus is elítélte, köztük a belga és a brit miniszterelnök, valamint a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin is, akik a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozták. A Fidesz politikusai a történteket a brüsszelezés szolgálatába állították, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig a szólásszabadság, sajtószabadság kifejezések brüsszeli használatát kritizálta.

A polgármester, Emir Kir, aki török bevándorló családból származik, és korábban a szocialista párt tagja volt, a közrend fenntartását említette fellépése indokaként, de tudomásul vette a bíróság döntését. Nigel Farage a rendezvényen a NatConnak helyt adó tunéziai származású tulajdonost bátor embernek nevezte.

Az MCC brüsszeli intézetének vezetője, Frank Füredi, aki korábban aktív kommunista volt, a cancel culture jelenségére hivatkozva bírálta a rendezvény elleni ellenállást, és az orwelli rémálomhoz hasonlította a történteket. Füredi szerint a brüsszeli buborék illiberális és intoleráns lett.