Schadl-Völner-ügy: Megdöbbentő részletek a bírósági tárgyaláson

A Fővárosi Törvényszéken zajló Schadl-Völner ügy legutóbbi tárgyalásán a korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Sz. Balázs végrehajtó tett tanúvallomást, ahol a tíz- és százmilliós nagyságrendű kifizetések kerültek terítékre.

Sz. Balázs, aki a monori végrehajtói iroda vezetője volt, F. Vivien ajánlására nyerte el a pályázatot, és vallomása szerint Schadl György, a végrehajtói kar akkori elnöke intézte el a kinevezését. F. Vivien, aki Schadl irodájában dolgozott vezető beosztásban, már a pályázat benyújtásakor közölte Sz. Balázzsal, hogy bevételeinek jelentős részét át kell adnia neki. A tanú szerint az átadott összegek fele Schadl Györgynek, majd Völner György akkori igazságügyi államtitkárnak kerültek.

A vádak szerint Schadl György legalább hat végrehajtó kinevezésében játszott közre, és ezért több mint 900 millió forintot kapott, amiből Völner Pál is részesült legalább 83 millió forintban. Sz. Balázs elmondása alapján körülbelül 190 millió forintot adott át készpénzben három év alatt, amit F. Vivien vett fel a bankból.

A védők kérdéseire Sz. Balázs elmondta, hogy Schadl Györggyel soha nem beszélt a pénz sorsáról, és csak ritkán találkoztak. Morvai Attila, Schadl ügyvédje megkérdezte, hogy látott-e valaha bizonyítékot arra, hogy a F. Viviennek átadott pénzt továbbították-e, mire a tanú azt válaszolta, hogy csak annyit tud, amit Viviennek átadott.

Sz. Balázs irodájának adózott bevételeit ismertetve kiderült, hogy 2018 és 2021 között összesen több mint 650 millió forint bevételt ért el, ami ellentmond a vádiratban szereplő 190 millió forintnak. A tanú hozzátette, hogy a bevételből levonták az adókat és járulékokat, és volt olyan bevétel, amiből nem került átadásra a megegyezett összeg.

Morvai Attila felvetette, hogy F. Vivien, aki az első kihallgatásán egyezséget kötött az ügyészséggel, 40 millió forintot megtarthasson, amit a tanú nem tudott megerősíteni. A védők arra is rákérdeztek, hogy Sz. Balázs nem gondolkodott-e azon, hogy F. Vivien csőbe húzta-e őt, de a tanú kijelentette, hogy nem merült fel benne ez a gyanú, és teljesen megbízott F. Vivienben.