Marjorie Taylor Greene radikális javaslatai az ukrajnai katonai segély ellen

Marjorie Taylor Greene, a Képviselőház republikánus tagja és Donald Trump volt elnök híve, több módosító javaslatot terjesztett elő az Ukrajnának szánt katonai segélyről szóló törvényjavaslathoz, amelyek között szerepel az a rendelkezés is, hogy az ukrajnai segélyt megszavazó képviselőket be kellene sorozni az ukrán haderőbe.

A Képviselőházban jelenleg egy olyan törvényjavaslatról folyik a vita, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatását célozza meg. Marjorie Taylor Greene, aki ismert radikális álláspontjairól, az Ukrajna támogatásának egyik legnagyobb ellenzője a törvényhozásban. A képviselőnő több módosítást is javasolt a törvénycsomaghoz, amelyek közül az egyik szerint azokat a képviselőket, akik megszavazzák Ukrajna támogatását, be kellene sorozni az ukrán haderőbe. Greene ezzel kapcsolatban azt írta: "Ha támogatni akarjátok a háborút, miért nem mentek oda harcolni?"

Egy másik módosítása szerint Ukrajnának be kellene zárnia az összes biolaboratóriumát, és az ilyen típusú kutatásokkal kapcsolatos adatokat át kellene adnia az amerikai kormánynak. Ez a javaslat azon az orosz dezinformáción alapul, amely szerint az Egyesült Államok biológiai fegyvereket fejleszt ukrajnai laboratóriumokban. Greene javaslata úgy tűnik, abból indul ki, hogy Ukrajnának vannak biolaboratóriumai.

A harmadik javaslat szerint Kijevnek jelentést kellene tennie arról, hogy a keresztény egyházak kormányzati beavatkozás nélkül működnek-e az országban. A negyedik módosítás pedig azt írja elő, hogy a támogatásokat csak akkor szabadna felhasználni, ha Ukrajnában "szabad és fair választásokat" tartanak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mandátuma idén jár le, de a háborús helyzet miatt választásokat tartani jelenleg lehetetlen.

Greene az izraeli finanszírozási csomaghoz is benyújtott egy módosító indítványt, amelyben azt kéri, hogy a javasolt forrásokat részben "az űrlézertechnológia fejlesztésére" használják fel az Egyesült Államok és Mexikó határára. A képviselőnő korábban már szavazott az Izrael védelmét szolgáló űrlézerek finanszírozása mellett, és úgy véli, hogy Amerikának komolyan kell vennie a nemzetbiztonságát, és ugyanolyan típusú védelmet érdemel a határainkon, mint amilyennel Izrael rendelkezik és büszkén használja.

Marjorie Taylor Greene azonban nem élvez osztatlan népszerűsget saját pártján belül sem. A republikánusokhoz közel álló Fox News egy publicisztikában például így írt róla: "Marjorie Taylor Greene egy idióta. Megpróbálja tönkretenni a Republikánus Pártot." Azonban a republikánusok belső viszályai nem csak Greene radikális javaslatai körül forognak, hanem a párt széles skálán mozgó álláspontjai miatt is, amelyek az izraeli segélytől kezdve az ukrajnai támogatásig terjednek.

A republikánusok házelnöke, Mike Johnson, aki a demokraták szavazataira támaszkodva vitte át a kormányzat leállását elkerülő költségvetési törvényt, szembesül a pártja radikális szárnyának nyomásával. Greene bejelentette, hogy indítványozza Johnson eltávolítását, amit egy második képviselő is támogatott. Johnson a patthelyzet feloldására egy összetett, ám kockázatos törvénykezési trükk bevetését jelentette be, amelynek keretében a szenátus segélycsomagját feldarabolva, szinte változatlanul, három külön javaslatként bocsátaná szavazásra.

A demokraták, akik a republikánusok különálló, csak Izraelnek segélyt nyújtó törvényjavaslatát kétszer ellehetetlenítették, úgy tűnik, hajlandóak segíteni Johnsonnak a tervezet napirendere vételében. Joe Biden elnök kifejezte támogatását a javaslat iránt, és a Kongresszus mindkét házát cselekvésre szólította fel. Azonban, ha Johnson a demokraták voksaival vinné át a házon a segélycsomagot, ez bizonyára még jobban felbőszítené az őt eddig is kritizáló trumpistákat.