A magyar vállalkozásokat sújtó kihívások

Az idei év első negyedévében a magyar vállalkozások továbbra is nehézségekkel küzdenek, mint a csökkenő vásárlóerő, a veszteséges működés és az infláció. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által készített felmérés szerint azonban néhány területen már látszanak a javulás jelei.

Az üzletmenet gyengélkedése jellemző volt az idei első negyedévre Magyarországon, és a háztartások fogyasztásának fellendülésére még várni kell - mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója. A VOSZ Barométer index enyhe emelkedést mutatott, 50%-ról 53%-ra nőtt, de ez még mindig alacsonyabb az előző évek azonos időszakaihoz képest.

A részmutatók között az üzleti hangulat index 58%-ra emelkedett, ami 1 százalékpontos növekedést jelent, de még mindig alacsonyabb a korábbi negyedévekhez képest. A beruházási index 28%-ról 37%-ra nőtt, de ez az érték még mindig elmarad a tavalyi 49%-os szinttől. A pénzügyi helyzetről szóló részindex változatlan maradt.

A vállalkozások számára a legnagyobb problémát a csökkenő vásárlóerő jelenti, ezt követi a munkaerőhiány, a megrendelések elmaradása és a költségek növekedése. A veszteséges működés a saját üzletmenettel kapcsolatos legnagyobb kockázatként került megemlítésre. Az ország problémái között az infláció áll az élen.

A fizetési morál romlását tapasztalták a vállalkozások az első negyedévben, a beruházási és munkaerőfelvételi tervek visszafogottabbak lettek, és kevesebb új üzleti lehetőséggel találkoztak. A vállalkozások 70%-a nem tervez fizetésemelést a következő egy évben, ami jelentős csökkenés a tavalyi 50%-hoz képest. Kozák szerint ez a mutató inkább hangulatindexként értelmezhető.

Kozák Ákos a bérnövekedésről is beszélt, megjegyezve, hogy a nemzetközi cégek többsége a második negyedévtől tervezi a bérek emelését, de ezek mértéke várhatóan elmarad az év eleji 14%-os növekedéstől. A bérdinamika 12%-ra csökkenhet, ami még mindig magasabb a tavalyi 10%-os várakozásnál.

Perlusz László, a VOSZ elnöke szerint a gazdaság még nem indult be igazán, a megrendelések és a fogyasztás élénkülése még nem érzékelhető.