A metróközeli lakások iránti kereslet növekedése

Budapesten a metróközeli lakások iránti kereslet növekedése és az ingatlanpiac élénkülése figyelhető meg, különösen a IV. és XV. kerületekben, ahol a kedvezőbb hitelkamatok és a befektetők visszatérése is hozzájárul a piac dinamizmusához.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a tavalyi év második felében és az idei év első negyedévében érezhetően élénkült az ingatlanpiac ebben a két kerületben. A hitelkamatok csökkenése és a CSOK Plusz bevezetése is hozzájárult ehhez a tendenciához. Az idei év első negyedévében 30-40 százalékkal több tranzakciót bonyolítottak, mint az előző év azonos időszakában.

A szakértő megfigyelései szerint a vásárlók többsége nem állami támogatásokkal, hanem piaci kamatozású hitelekkel vásárol ingatlant, általában 25-40 millió forintos hitelösszegekkel. A befektetők számára az ingatlanpiac egyre vonzóbbá válik, mivel az állampapírok hozama csökkent, az ingatlanok megtérülése pedig 5-6 százalék körül mozog, az értéknövekedés lehetőségével együtt.

A kereslet növekedése és az árak emelkedése miatt a hirdetési és a valós értékesítési árak közötti különbség 3-5 százalékra csökkent, és a tulajdonosok kevésbé hajlandóak nagyobb alkukba bocsátkozni. Az értékesítési idők változóak, de általában 3-6 hónap között mozognak, az ingatlan típusától és árazásától függően.

A metróközeli, jó közlekedésű, csendes, parkra vagy kertre néző, erkélyes lakások továbbra is a legkeresettebbek. A négyzetméterárak 800-900 ezer forint között mozognak, míg a nagyobb, jó állapotú családi házakért átlagosan 100 millió forintot kérnek.

Az újépítésű ingatlanok iránti érdeklődés azonban visszafogott, mivel az áruk magas, a kétszobás lakások ára általában meghaladja az 50 millió forintot. A lakásbérleti piac virágzik, a bérleti díjak magasak, az átlagár 180 ezer forint körül alakul.

A jövőt illetően az irodánál optimisták, és a jelzáloghitel-kamatok további csökkenésével számítanak a piac további élénkülésére. A jelenlegi magas állampapírhozamok lejárta után jelentős lakossági megtakarítások áramolhatnak az ingatlanpiacra.