Bankkártyaadatokkal csaltak ki százmilliókat

Bankkártyaadatok megszerzésével, csalással és pénzmosással foglalkozó bűnszervezetet számoltak fel a baranyai rendőrök, több mint kétszázmillió forint kárt okozva legalább 76 számlatulajdonosnak.

A baranyai rendőrök egy olyan bűnszervezetet számoltak fel, amely bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott, és amelynek tevékenysége során legalább 76 számlatulajdonos több mint kétszázmillió forintos kárt szenvedett el. Harmati Béla, a vármegye bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a pécsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a banda három vezetőjét - két külföldit és egy magyart - a bíróság letartóztatta, míg további tizenegy gyanúsított szabadlábon védekezik.

A pécsi rendőrkapitányság 2022. július 15-én indított nyomozást egy feljelentés alapján, amikor ismeretlenek félmillió forintot csaltak ki egy személytől, kihasználva bankkártyaadatait. A nyomozás során kiderült, hogy az eset nem egyedi, hanem egy országos kiterjedésű csalássorozat része, így a bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folytatódott az eljárás.

A bűnszervezet tagjai banki alkalmazottaknak adták ki magukat, és azzal hívtak fel embereket, hogy a pénzük biztonságba helyezése érdekében szükségük van a bankkártya és számlaadataikra, illetve a kártyalimit módosítására. A sértettek így adták meg hozzáférési adataikat és töltötték le a távoli hozzáférésre alkalmas programot, amelyet követően a csalók internetes vásárlásokat és átutalásokat hajtottak végre.

Kántor Kinga, a vármegyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának főnyomozója szerint a gyanúsítottakat 2022. november 29-én fogták el egy összehangolt rendőri akcióban Budapesten és Csobánkán. A házkutatások során mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, laptopokat és virtuális pénztárcákhoz szükséges eszközöket találtak. Az okozott kár több mint felét sikerült megtéríteni, mivel ingatlanokat és autókat is lefoglaltak az eljárás során. A rendőrség és az ügyészség együttműködése jelentősen hozzájárult a bonyolult online bűncselekmények felderítéséhez.

Kutas Tamás, a járási ügyészség vezetőhelyettese kiemelte, hogy a baranyai rendőrök országos jelentőségű munkát végeztek az online csalások és bankkártyaadatokkal való visszaélések felderítésében. Megjegyezte, hogy az ilyen bűnszervezetek vezetői többségében külföldiek, és a call centerek is külföldről működnek, így a megszerzett pénz gyorsan strómanok és külföldi bankszámlák felé vándorolhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csalásokat meg lehet előzni, ha az ügyfelek kellően bizalmatlanok és nem hagyják magukat megtéveszteni.