Párizsban bemutatták az adidas olimpiai kollekcióját

Csütörtökön Párizsban egy rendkívüli eseményre került sor, amelyre az elmúlt száz évben nem volt példa: az adidas egyszerre mutatta be az olimpiai és paralimpiára szánt ruhakollekcióit, beleértve a magyar csapat felszerelését is. A nagyszabású bemutatóra olimpikonok, nemzeti olimpiai bizottságok, influenszerek és a média képviselői voltak meghívva, köztük az Index is, amely helyszíni riportot készített az eseményről, 99 nappal a játékok kezdete előtt.

A Dassler testvérek 1924-ben alapították meg a Gebrüder Dassler Schuchfabrikot, kezdetben sportcipőket gyártva atlétáknak és futballistáknak. Az első nagy sikerüket az 1928-as amszterdami olimpián érték el, ahol Lina Radke a Dassler fivérek által készített cipőben nyert aranyérmet 800 méteren. Az adidas márka 1949-ben jött létre, és azóta is szoros kapcsolatban áll az olimpiai mozgalommal.

Az Adidas Arena, amelyet idén februárban adtak át és 8500 néző befogadására alkalmas, adott otthont a bemutatónak. A helyszín a PSG kézilabdacsapatának és a Paris Basketball kosárlabdacsapatának is otthont ad, és az olimpián itt kerülnek megrendezésre a tollaslabda és a ritmikus gimnasztika versenyei.

A bemutatón mintegy ezer ember vett részt, ahol a sportolók egy látványos show keretében mutatták be a kollekciókat. A szervezés német precizitással zajlott, a menetrend és az ülőhelyek is pontosan ki voltak jelölve.

Jessica Ennis-Hill olimpiai és világbajnok hétpróbázó, valamint Grant Holloway háromszoros világbajnok gátfutó is megosztották gondolataikat az olimpiai formaruhákról.

A Magyar Olimpiai Bizottság képviselői, Gyulay Zsolt elnök és Fábián László főtitkár is jelen voltak, és kifejezték elégedettségüket az adidas által gyártott magyar olimpiai csapat kollekciójával.

Jacqueline King, a tervezőcsapat vezetője elmondta, hogy a ruhák tervezésénél a kényelem és a nemzeti identitás volt a fő szempont. A tűz motívuma, amely minden olimpikonban lobog, a magyar ruhákban is megjelenik.

Az adidas tervezői egy 49 darabból álló cipőkollekciót is létrehoztak, amely 41 sportág versenyzőit szolgálja ki, és várhatóan az olimpiai játékokon is látható lesz.

(Borítókép: 75 sportoló 16 különböző nemzet 36 olimpiai és paralimpiai sportágának képviselői mutatják be az Adidas Paris 2024 kollekcióját az Adidas Arénában 2024. április 18-án, Párizsban. Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images)