Hadházy Ákos: Vissza kell állítani a demokráciát Magyarországon

Hadházy Ákos, a zuglói önkormányzati képviselő a Szikra Mozgalom majálisán beszélt arról, hogy a demokráciát vissza kell állítani Magyarországon, és ehhez a jelenlegi rendszert meg kell dönteni.

A Szikra Mozgalom zuglói képviselőjelöltje, Sudár Orsolya a május 1-jei ünnep kapcsán kiemelte, hogy a munkásmozgalom ünnepe ma már a szélesebb társadalmi osztályba tartozó munkavállalók érdekeire figyelmeztet, és ezt kerekasztal-beszélgetésekkel, közösségépítés jelleggel szeretnék támogatni. A Szikra Mozgalom és a Momentum közös polgármester-jelöltje, Rózsa András szerint fontos, hogy helyben is különböző programokat tartsanak május 1-jén.

Hadházy Ákos szerint május 1-et, amelyet baloldali ünnepnek tartanak, a közösségépítés fontosabb üzenetével kellene összekapcsolni. Úgy véli, hogy az ország akkor működik jól, ha a munkavállalók és a tőke, amely ma a kínai befektetőket és a kormányközeli oligarchákat jelenti, egyaránt jól érzik magukat.

A zuglói képviselő kiemelte, hogy a demokrácia helyreállításához a rendszer megdöntésére van szükség. Példaként a kórházak takarításának kiszervezését hozta fel, ahol a munkaszervezéssel kapcsolatos visszaélésekről értesült, és az érintetteket munkajogászhoz juttatta. Hadházy Ákos szerint a politikusoknak a demokratikus rend helyreállításáért kell küzdeniük, és egy olyan világot kell teremteni, ahol a vállalkozók és a tőke éppolyan jól érzik magukat, mint a munkavállalók.

Sudár Orsolya szerint a helyi önkormányzati képviselőknek elérhetőbbé kell válniuk a lakosok számára. Egy felmérés szerint a zuglóiak több mint 50 százaléka nem tudta megnevezni a helyi önkormányzati képviselőjét, amit ő hatalmas bizalmi deficitnek nevezett. A Szikra Mozgalom képviselőjelöltje úgy véli, hogy a helyi szakszervezetek is segíthetnének az olyan esetekben, mint a kórházi takarítóké, és a helyi önkormányzati képviselők segítségnyújtási platformokat nyújthatnának a szakszervezeti beágyazódás támogatására.

Rózsa András szerint a választásokon való részvétel és a számokérés lehet az egyik eszköz Magyarország újrademokratizálásához. Schlekman Dániel, a ZöldZugKör tagja szerint egy jó képviselőnek feladata az emberek meghallgatása, míg Rózsa András alpolgármesterként tartott fogadóórák és ügyek intézésének fontosságát hangsúlyozta.