Józsefvárosban épülhet meg az NKE új kampusza Mészáros Lőrinc érdekeltségének kezében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új képzési központja Józsefvárosban, 33,78 milliárd forintos beruházással valósulhat meg, melyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. építhet fel.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint az NKE beruházási tenderén a ZÁÉV Zrt. mellett a Magyar Építő Zrt. is pályázott, de utóbbi 35,43 milliárdos ajánlatával alulmaradt a versenyben. A Magyar Építő Zrt. egyik közvetett tulajdonosa Szeivolt István, aki korábban már dolgozott együtt Mészáros cégeivel, míg a másik tulajdonos Paár Attila, aki az Elios 50 százalékos tulajdonrészét vásárolta meg Tiborcz Istvántól.

A tervezett épületkomplexum a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának és a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeinek is otthont adna. A hétszintes épület hasznos alapterülete közel 28 ezer négyzetméter lesz, míg a legújabb információk szerint a hasznos alapterület 24.783,35 négyzetméterre tehető. A komplexum nagy részét a közel hektáros pince foglalja el, amely 9300 négyzetméteres lesz.

Az épületegyüttes kilenc felvonóval lesz ellátva, és a tervezők az esztétikai szempontokat is figyelembe vették, hiszen a komplexum déli homlokzatához egy több mint 7 ezer négyzetméteres, lépcsőzetes elrendezésű exkluzív kertet terveznek, díszmedencével, rózsakerttel és gyümölcsfákkal.

A beruházás helyszínét a Diószegi Sámuel utca 19-27. közötti, az NKE-hez tartozó ingatlanok jelölik, melyeket a 36030-as helyrajzi szám alapján azonosítottak. Azonban az utca páros oldalán lévő bérházakat az állam a lakók és a VIII. kerületi önkormányzat megkérdezése nélkül kívánja kisajátítani, és az építkezés az Orczy út 1. szám alatti telken is zajlik majd.

A kisajátítás eredményeként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete kerülne a helyükre, melynek célja a köznevelési és felsőoktatási feladatok ellátása lenne. Az Economx.hu beszámolója szerint az építkezés gátat szabhat a józsefvárosi bérlakásprogramnak, amelynek keretében a kerület 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot dolgozott ki, és amelynek részei voltak a Diószegi Sámuel utcai önkormányzati tulajdonú bérházak is. Pikó András polgármester szerint a kisajátítás miatt akár 200 család is utcára kerülhet.

A kormány azonban a kisajátításra vonatkozó törvényjavaslatot módosítani fogja, amelynek értelmében az önkormányzatnak 2025. január 31-ig kellene cserelakásokat ajánlania a lakóknak, míg a kisajátítással 210 ember lakhatása került veszélybe.

A DIÓ2030 néven futó fejlesztési koncepció lényege, hogy jó minőségű, energiahatékony és megfizethető önkormányzati bérlakásokat alakítsanak ki a Diószegi Sámuel utcai bérházak felújításával. A terveket erről már tavaly szeptemberben elfogadta a józsefvárosi képviselő-testület, és a beruházás első lépéseként már az egyeztetéseket is elkezdték a felújítandó lakásokban élő családokkal a kiköltözésről. Az állami kisajátítás azonban az egész programnak keresztbe tehet.

A tüntetésen felszólalt Jámbor András, a kerület országgyűlési képviselője is, aki szerint miközben egyik oldalon már ott van az éppen megvalósuló DIÓ2030 projekt, az állam úgy sajátítaná ki az ingatlanokat, hogy képviselőként gyakorlatilag semmilyen konkrét tervet nem látott az új beruházásról. A tüntetésen megjelent Karácsony Gergely főpolgármester is, aki szerint „ha fel is épül az egyetem, biztos, hogy évekkel később fogják elkezdeni” a kivitelezést.

A szerdai lakossági fórumon az önkormányzat a DIÓ2030 projektet részletezte volna, de a javaslat miatt az abból adódó változásokról beszéltek a lakókkal. A fórumra a törvényjavaslatot benyújtó Csák Jánost, Kocsis Máté frakcióvezetőt és kormánybiztost, valamint az érintett egyetem, az NKE rektorát is meghívták, de ők nem jelentek meg.

Erdélyi Katalin