Lesz-e atomtemető Pécs mellett?

Az önkormányzati választások egyik legmegosztóbb témája lehet a Pécs melletti bodai atomtemető létesítése, amely a Paksi Atomerőmű bővítése miatt vált kiemelten fontos kérdéssé.

A kiöregedett fűtőelemek biztonságos elhelyezése miatt a mélygeológiai tárolók létesítése került előtérbe, amelyek 300-1000 méter mélyen stabil kőzetben helyezkednek el, és a kiégett fűtőelemeket rézkonténerekben és bentonit gyűrűkkel együtt tárolnák. Világszerte több ilyen tároló van építés alatt, Finnországban és Svédországban már működnek is.

Magyarországon a paksi kiégett fűtőelemek jelenleg az Átmeneti Tárolóban vannak, mivel 1997 óta nem lehet őket Oroszországba visszaküldeni. A bodai tárolóval kapcsolatosan 2013 óta folynak a tervezési munkálatok, de Pécs és több más település kimaradt a tájékoztatási folyamatból. A helyi lakosok tiltakozása 2015-re érte el a csúcspontját, és Orbán Viktor kormányfő kijelentette, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül nem lesz atomtemető.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt képviselő szerint még van lehetőség a folyamat megakasztására, és arra, hogy a kormány más helyszíneket is megvizsgáljon. Koncz Zsófia államtitkár válaszában azt emelte ki, hogy a kormány több évtizedes kutatást irányzott elő a lehetséges telephely kiválasztására.

A közelgő önkormányzati választásokon is fontos szerepet kaphat az atomtemető kérdése. A Fidesz-KDNP Összefogás Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje, Csizmadia Péter konzultációt indított a város problémáiról, beleértve az atomtemetőt is. Csizmadia Péter kijelentette, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül nem támogatja az atomtemető létesítését.

Magyarországon már működik egy atomtemető Bátaapátinál, amelyet a kis és közepes radioaktivitású hulladék elhelyezésére hoztak létre. Az Egyesült Államokban a Yucca-hegységben tervezett tároló a talajvíz miatt nem valósult meg. Svédországban és Finnországban már működnek mélygeológiai tárolók.