Hatalmas elismerés érte a budapesti repteret

A Budapest Airport ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón, ami már a tizenegyedik egymást követő alkalom, hogy a repülőtér ezt a rangos elismerést kiérdemelte.

Április 17-én Frankfurtban került megrendezésre a World Airport Awards díjátadó, ahol a Budapest Airport vehette át a régió legjobb repülőterének járó Skytrax-díjat, immár tizenegyedik alkalommal. A díj odaítélésében az utasok visszajelzései játszottak döntő szerepet, amelyeket egy független kutatási szervezet gyűjtött össze hét hónapon keresztül, több mint 100 különböző nemzetiségű utas bevonásával. Az értékelés során az utazási élményt és a repülőtéri szolgáltatásokat vizsgálták az érkezéstől a beszállító kapuknál történő indulásig.

A Budapest Airport számára az elmúlt négy év számos kihívást hozott, mint például a világjárvány, nemzetközi konfliktusok és a nehéz gazdasági helyzet, de 2023 mégis a repülőtér legsikeresebb éve lett. Ennek köszönhetően az utasforgalom év végére meghaladta a 14,7 millió főt, a légiáru mennyisége pedig átlépte a 200 ezer tonnás álomhatárt.

A Skytrax összetett listájában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megtartotta a 77. helyét, és a régióban Budapestet követi Tallinn, Riga, Tbiliszi, Szófia, Bukarest, Kutaiszi, Batumi, Belgrád és Pozsony reptere. Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója a díjban a reptéri közösség összetartását és kitartását látja, és hozzátette, hogy ez a folyamatos munka minden évben eredményeket hoz, melyet az utasok is nagyra értékelnek. Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója szerint a reptér a World Airport Awards program legsikeresebb repülőterei közé tartozik.

Új fejlesztések, családbarát szolgáltatások

A repülőtér fejlődését a szakma is elismerte, hiszen a besorolását négycsillagosra emelték. A Budapest Airport 2023-ban is folyamatosan dolgozott azon, hogy a kiemelkedő minőséget megtartsa és tovább emelje. Az utasok számos új fejlesztéssel találkozhattak, mint például az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer bővítése, hangszigetelt fülkék kihelyezése a terminálokon, valamint a 2B Terminálon megnyílt új kilátó- és dohányzóterasz.

A családbarát szolgáltatások terén új játszóterekkel bővült a kínálat, és egy legújabb gyermekjátszó is épül a B oldali utasmólón. A biztonsági ellenőrzést a várakozás-kijelző rendszer segíti, amely már a Budapest Airport honlapján is elérhető. A T2A poggyászkiadó kapacitása 520 négyzetméterrel és két új poggyászszalaggal bővült, 16 millió euró értékben újultak meg több gurulóút és a forgalmi előtér aszfalt- és betonburkolata. Emellett megnyílt az új Terminál Parkoló, amely 586 parkolóhelyet és 8 férőhelyet biztosít a turistabuszok számára, és megkezdődött a második repülőtéri szálloda építése is.