41 fős magyar csapat a belgrádi úszó Európa-bajnokságon

A Magyar Úszószövetség elnöksége szerdai ülésén döntött arról, hogy összesen 41 versenyző képviseli majd Magyarországot a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon. A csapatban 15 férfi és 18 női versenyző szerepel egyéni számokban, míg a nyíltvízi versenyeken négy-négy férfi és női úszó vesz részt.

A válogatási elvek szerint a medencés számokban 33 úszó indulhat, akiknek az előző római Európa-bajnokság 8. helyezettjének időeredményét kellett elérniük a kvalifikációhoz. Sós Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy csak azok versenyezhetnek, akiknek reális esélyük van a döntőbe jutásra.

A világ- és Európa-bajnok Kós Hubert az Eb-n nem vesz részt, mivel kizárólag az olimpiai játékokra koncentrál ebben az időszakban. A váltók összeállítása a helyszínen dől el, és még nem biztos, hogy mindenki kihasználja az összes rajtlehetőséget. Milák Kristóf esetében például kérdéses, hogy a pillangó távok mellett a gyorsúszásban is elindul-e.

Az Európa-bajnokság szabályai szerint egy távon akár négy versenyző is indulhat egy országból, de a középdöntőbe, illetve a 400 méter és hosszabb távokon a fináléba csak a két legjobb juthat tovább. Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai és tizenötszörös Európa-bajnok jelenleg nem tagja a válogatottnak, mivel egyik számban sem szerepel a hazai ranglista első négy helyezettje között.

A nyíltvízi csapat a maximális létszámmal érkezik Belgrádba, ahol a 25 kilométeres táv is szerepel a programban. Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid csak a nyíltvízi számokban indulnak, mivel az olimpiai felkészülésre koncentrálnak.

A magyar csapat tagjai között számos ismert úszó található, többek között Gálicz László, Holló Balázs, Jászó Ádám, Kovács Attila, Kovács Benedek, Márton Richárd, Mészáros Dániel, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Török Dominik, Sárkány Zalán, Szabados Bence, Szabó Szebasztián és Zombori Gábor a férfiaknál, valamint Ábrahám Minna, Békési Eszter, Burián Katalin, Fángli Henrietta, Flück Nóra, Hatházi Dóra, Jackl Vivien, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Komoróczy Lora, Mihályvári-Farkas Viktória, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter és Ugrai Panna a nőknél.

A nyíltvízi csapat férfi tagjai között Betlehem Dávid, Gálicz Péter, Hambardzumyan Arshak és Rasovszky Kristóf találhatók, míg a női csapatot Balogh Vivien, Fábián Bettina, Szimcsák Mira és Olasz Anna erősíti.