A harmadik világháború küszöbén? Tarjányi Péter elemzése

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ha a világban zajló konfliktusok összeérnek, akkor beszélhetünk harmadik világháborúról. Az Index Frontvonal című műsorában kifejtette, hogy Izrael vissza fog ütni Iránnak, és hogy a Közel-Keleten tapasztalható eszkaláció még az izraeli vezetésnek is kedvezhet.

Tarjányi Péter a Frontvonal legújabb adásában beszélt arról, hogy Izrael nem hagyhatja válaszcsapás nélkül Irán dróntámadását, és hogy a zsidó állam katonai doktrínájából fakadóan gyors és erőteljes választ kell adnia. A szakértő szerint az ellentámadás mértéke lehet csak kérdés Izrael számára, mivel ha nem lépnek fel kellő erővel, az arab országok gyengeségként értékelhetik ezt.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, hogy a sajtóban gyakran úgy tűnik, mintha Izrael egyedül hárította volna el az iráni dróntámadást, de valójában nyugati szövetségeseik és egyes arab államok, például Jordánia is segítségükre voltak ebben.

Tarjányi kiemelte, hogy a Közel-Keleten jelenleg zajló konfliktusok furcsa módon még az izraeli vezetésnek is jól jönnek, mivel így nem kell szembenézniük a Benjamin Netanjahu által vezetett kormánynak a belpolitikai válsághelyzettel, amely a korábbi hírszerzési fiaskó miatt alakult ki.

A szakértő szerint bár jelenleg nem élünk harmadik világháborúban, ha a világban zajló konfliktusok összeérnek, akkor már beszélhetünk erről a helyzetről. Európában az orosz–ukrán háború mentén feszül egymásnak a Nyugat és a Kelet, a Közel-Keleten pedig Izrael és Irán áll szemben egymással. Tarjányi Péter szerint Kína még nem került nyílt fegyveres konfliktusba a Nyugattal, de ez a Tajvani-szorosban még könnyen megtörténhet.