Franciaország EU-s tőkepiaci unió terve új támogatót kap

Az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) támogatását fejezte ki a francia javaslattal kapcsolatban, amely egy kisebb országcsoportokra érvényes tőkepiaci unió létrehozását célozza az EU-n belül.

Az EFAMA elnöke, Sandro Pierri hangsúlyozta, hogy a további késedelmek és az EU-n belüli viták növelhetik a vállalatok és befektetések Egyesült Államokba történő átvándorlásának kockázatát. Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Nagy országok, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország, a széttagolt tőkepiacok egységesítését szorgalmazzák, hogy felélénkítsék a válság sújtotta piacokat és megakadályozzák a további tőkekiáramlást.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter válaszként felvetette, hogy néhány ország önkéntesen létrehozhatna egy tőkepiaci uniót. Az eredeti EU-s terv szerint a tőkepiaci unió (CMU) célja egy egységes tőkepiac létrehozása lenne, amely lehetővé tenné a pénz áramlását az EU-ban.

A CMU célja, hogy több finanszírozási lehetőséget biztosítson a vállalkozások számára alacsonyabb költségek mellett, támogassa a Covid-19 és energiaválság utáni gazdasági fellendülést, új lehetőségeket kínáljon a megtakarítók és befektetők számára, megerősítse az EU globális versenyképességét és autonómiáját, valamint rugalmasabbá tegye a pénzügyi rendszert az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése után.

Pierri kiemelte, hogy Európa kritikus helyzetben van, és számos kihívással kell szembenéznie, mint például a zöld és a digitális átállás, a demográfiai változások, valamint a geopolitikai átalakulás, amelyek mindegyike plusz finanszírozást igényel. Az EFAMA kutatása szerint az európai háztartások megtakarításainak jelentős része nincs megfelelően mobilizálva, 2022-ben 41%-át betétekben, 10,5%-át pedig befektetési alapokban tartották.

Pierri azt javasolta, hogy a politikai döntéshozók egyszerűsítsék a lakossági befektetőkre vonatkozó tájékoztatókat, javítsák a pénzügyi tanácsadás minőségét, támogassák a hosszú távú megtakarítások adóösztönzését, és automatikusan írassák be az egyéneket a nyugdíjrendszerekbe. Azt is javasolta, hogy fontolják meg a reformokat egy olyan erős európai vagyonkezelési ágazat létrehozása érdekében, amely felveszi a versenyt a nagy amerikai alapkezelőkkel.