Az ismert fotós, aki halála után egy falut hagyott örökül

Telek Balázs fotóművész, noha 2015-ben meghalt, az általa kezdeményezett FotóFalu program tovább élt, amelynek 15 évéből most kiállítás készül. A friss tárlat, amely április 20-án nyílik, három héten át nyújt betekintést abba a programba, amelyet a művész 2008-ban indított.

Telek Balázs mindössze 41 évet élt, de jelentős nyomot hagyott a magyar fotóművészetben. Ő volt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ első kiállításának kurátora, és a Magyar Fotóművészek Szövetségének is tagja volt. 2007-ben feleségével, Halász Gabival létrehozta az ArtBázis Összművészeti Műhelyt, ahol különböző művészeti ágak képviselői találkozhattak.

2008-ban indította útjára a FotóFalu Projektet, amely nyári szakmai táborok formájában hozta össze a fotóművészet iránt érdeklődőket. A résztvevők a klasszikus fotográfiától a modern stílusokig széleskörű technikai és elméleti tudást szerezhettek.

Másfél évtized univerzuma

A FotóFalu Projekt indulása óta, 15 éven át, összesen 143 napon keresztül mintegy 70 szakember segítette a fotóművészet iránt érdeklődők fejlődését. Telek Balázs halála ellenére, felesége, Halász Gabi életben tartotta a projektet, és most ennek a másfél évtizednek az eredményeit mutatják be egy kiállításon.

A tárlaton a mesterek és a tanítványok munkái egyaránt láthatók lesznek. A kiállítás kurátora és a könyv szerkesztője Czizek Gabriella, a projekt gondozója pedig Halász Gabi.

A FotóFalu Univerzuma című kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának is része, és a Fuga Budapesti Építészeti Központban kerül megrendezésre. A megnyitó 2024. április 20-án este lesz, és a kiállítás április 21-től május 12-ig látogatható.