Ismét a Fidesz támogatásával indul Szolnok polgármestere

Szolnok jelenlegi városvezetőjét, Szalay Ferencet jelöli újra polgármesternek a Fidesz-KDNP – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter. Szalay Ferenc, aki a kormánypárt színeiben indult, először 1998 és 2002 között vezette a várost, illetve 2006-tól minden önkormányzati választást megnyert.

Tuzson Bence a polgármesterjelöltet és az önkormányzati képviselő-jelölteket bemutató keddi sajtótájékoztatón gratulált Szalay Ferencnek az elmúlt években a város érdekében végzett munkájáért, és a képviselőknek is, akik segítették, „hiszen egy ilyen város építése, fejlesztése mindig csapatmunka". Szolnok nem csak építészeti szempontból fejlődött, a közösség társadalmi szempontból is erősödött – mondta a miniszter. Egy kormánynak és egy országgyűlési képviselőnek is komoly lehetősége van, hogy segítsen egy városnak, de ha helyben nincsenek meg a jó elképzelések, a jó ötletek, akkor a település nem tud fejlődni. Szolnokon voltak jó ötletek, tettvágy, akarat és így az országgyűlési képviselőnek és a kormánynak is könnyű dolga volt és „óriási fejlődés zajlott" – adta hírül az MTI.

Tuzson Bence kiemelte, hogy ezen az úton tovább kell menni, hiszen vannak tervek, például egy új híd építésére és még számtalan más célt is felvázolt Szalay Ferenc. Hangsúlyozta, hogy nem mindenki képes ezeket a feladatokat megvalósítani, ehhez elkötelezett polgármesterre és elkötelezett testületre van szükség. Olyan polgármesterre van szükség, akiben megvan az akarat, szereti a saját települését és tapasztalattal is rendelkezik; Szalay Ferenc ilyen ember – jelentette ki.

Szalay Ferenc, Szolnok jelenlegi polgármestere az elmúlt időszak eredményei között említette, hogy a városban biztonság van, ma az ország hatodik legdinamikusabban fejlődő városa Szolnok, ahol a munkanélküliség nem éri el a négy százalékot, miközben 1996-ban mintegy tízezer ember munkanélküli volt. Legfontosabb feladatnak nevezte, hogy minél több jól fizető munkahely legyen a városban és az ehhez szükséges szakképzési rendszert tovább fejlesszék. A középfokú szakképzés mellett a Debreceni Egyetemen keresztül a felsőfokú képzés is magas szintű - mondta. Az egyetem külön igénye az innováció, a kutatás-fejlesztés és ez az a terület, ahová a magasan kvalifikált szolnoki fiatalokat, magas fizetéssel vissza lehetett hozni. Ehhez kapcsolódik a Szolnok Hazavár program, amely lakást biztosít a visszaérkező fiataloknak, segít az elhelyezkedésben.

Az eseményen többek mellett jelen volt Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke, Berkó Attila vármegyei főispán, Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere.

A 2019-es szolnoki önkormányzati választáson Szalay Ferenc polgármester több, mint 1 százalékponttal vezetett Radócz Zoltán a Momentum–Jobbik–MSZP–DK–LMP–MMM közös jelöltje előtt. A szavazatok alapján a fideszes jelölt a voksok 47,8 százalékát kapta, Radócz pedig a 46,77 százalékát.

A politikai együttműködés nem csak Szolnokon, hanem más városokban is megfigyelhető. Miskolcon például a Momentum, a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület, a Jobbik, a Helyi Civilek Szövetsége és a Mindenki Magyarországa Néppárt a jelenlegi humánterületekért felelős alpolgármester, Varga Andrea Klárát indítja polgármesterjelöltként, míg a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a függetlenként induló Barkai Lászlót támogatják. A Budapest XVI. kerületében pedig a Momentum, a DK, az LMP, a Párbeszéd és több civil szervezet is beállt az MSZP-s polgármesterjelölt, Csizmazia Ferenc mögé.