Újabb légvédelmi rendszerek Ukrajnának: NATO megbeszélés a láthatáron

A NATO-Ukrajna Tanács a közelgő pénteki ülésen fogja megvitatni, hogy miként lehetne Ukrajnának további légvédelmi rendszereket biztosítani, amint azt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bejelentette.

Az ülésre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére kerül sor, aki a lőszerhiány problémájára hívta fel a figyelmet. A hiány oka részben az, hogy az Amerikai Egyesült Államokból érkező pénzügyi finanszírozás csúszik, míg az Európai Unióból érkező lőszerszállítmányok késnek.

A NATO tagállamai már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy szükség van Ukrajna légvédelmének erősítésére. Ezt Annalena Baerbock német külügyminiszter is megerősítette, aki kiemelte az ukrán légvédelem támogatásának fontosságát, még mielőtt az olaszországi Capriban megrendezésre kerülő G7-találkozóra indult volna.

Baerbock asszony a következőket hangsúlyozta: "Nekünk és partnereinknek világszerte ugyanilyen határozottan kell védekeznünk az orosz terrorral szemben, amely a légtérből érkezik." Hozzátette, hogy az erős légvédelem életbevágóan fontos több ezer ukrajnai ember számára és ez jelenti a legjobb védelmet saját biztonságunk szempontjából is.