Major Veronika kvótát szerzett sportpisztolyban

Major Veronika olimpiai kvótát szerzett női sportpisztolyban a Rio de Janeiróban zajló sportlövő olimpiai kvalifikációs versenyen, ahol a szerdai döntőben harmadik helyezést ért el.

A keszthelyi lövő hosszú idő óta hajszolta a kvótát, de bár korábban számos világverseny döntőjébe bejutott lég- és sportpisztolyban egyaránt, a kvalifikáció elérésében nem volt szerencséje. Legutóbbi kísérlete a kvótaszerzésre ezen a versenyen, a 10 méteres számban történt, ahol vasárnap negyedik lett.

A sportpisztoly alapversenye már a következő napon, hétfőn kezdődött, és kedden ért véget. Major Veronika ebben a számban is kiválóan teljesített, különösen a rapidlövészetben mutatott erős formát, így 590 körrel a második helyen jutott a döntőbe.

A versenyen olyan sportolók is részt vehettek, akik már korábban kvótát szereztek, vagy akiknek országa már kihasználta a maximális két indulási helyet az adott számban. Ennek köszönhetően a női légpuska döntőjében négy olyan versenyző is volt, aki már rendelkezett kvótával, így Major Veronika három riválisával, a német Josefin Ederrel, a bolgár Miroszlava Mincsevával és a szingapúri Hsziu Hong Tehrel mérkőzött meg a két fennmaradó kvótaért.

A döntőben az ötös sorozatok pontrendszer alapján történő lövészetében az első kör nem sikerült jól a magyar versenyzőnek, de a következő körökben javított, és a negyedik kör után már 12 ponttal állt, előnyös helyzetben a kvótaszerzés szempontjából. Ekkor már kiesett a szingapúri versenyző, és a bolgár Mincseva is hátrányban volt három ponttal. Az ötödik körben Major Veronika négy pontot szerzett, ezzel megőrizte előnyét és megszerezte az olimpiai kvótát.

A riói és a tokiói olimpián is részt vett Major Veronika a döntő további részében már felszabadultan versenyzett, és végül a dobogó harmadik fokára állhatott.

Ez a siker a magyar sportlövők számára a negyedik kvótát jelenti Párizsra. Korábban már Pekler Zalán és Péni István puskások, valamint Fábián Sára Ráhel pisztolyos biztosították helyüket az olimpián.