A termékenységtudatosság hete Magyarországon

A következő hét kiemelt jelentőséggel bír a meddőség elleni küzdelemben, Magyarországon rendezik meg a termékenységtudatosság hetét, melynek során a fiatalokat arra ösztönzik, hogy vegyék figyelembe az életkor és az életmód gyermekvállalásra gyakorolt hatását.

Április 23-27. között kerül megrendezésre a termékenységtudatosság hete, amelyet négy civil szervezet – az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a KétIgen Alapítvány és a Kőrösi Tamás alapítvány – szervez az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának támogatásával Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a meddőség ma már népbetegségnek számít, de a fiatalok gyakran nem fordítanak kellő figyelmet erre a problémára. A termékenységtudatosság hetén ingyenes programok keretében kívánják felhívni a figyelmet az életkor és az életmód fontosságára a gyermekvállalás szempontjából.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány által központilag szervezett meddőségi ellátásnak köszönhetően nyolc meddőségi szakambulancia jött létre, a kezelések ingyenessé váltak, és a beavatkozási lehetőségek is bővültek. Ennek eredményeképpen a meddőségi kezelések száma évi 5000-5700-ról tízezer fölé, a megszületett gyerekek száma pedig 1400-1450-ről 2300 fölé nőtt.

Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézetének főigazgatója szerint minden hatodik pár küzd termékenységi problémával, ezért kiemelten fontos a prevenció. A fiataloknak már a gyermekvállalás előtt életmódjukkal és a megfelelő életkor kiválasztásával kellene elősegíteniük, hogy a kívánt számú gyermekük születhessen meg.