Magyar Péter országjárása Gyulán kezdődött

Szerda kora délután Gyulán vette kezdetét Magyar Péter országjárása, amelyet az április 6-i nagygyűlésen jelentett be. A politikus a gyulai vár előtti téren közel ezer érdeklődő előtt tartott beszédet, ami a helyiek szerint jelentős érdeklődésre utal a 28 ezres városban.

Magyar Péter méltatta Békés vármegyét, és kritikát fogalmazott meg az Európai Uniótól érkező támogatások ellenére is fennálló szegénységi problémákra. A politikus, aki korábban a NER részeként tevékenykedett, de mára szembefordult vele és új mozgalmat épít, ismételten kifejtette politikai elképzeléseit. Mint mondta, 40 ezer milliárd forint uniós támogatás érkezett eddig Magyarországra, ebből 17 ezer milliárd az agráriumba, mégis Európa legszegényebb vidékei közé tartozik a megye.

A gyulai eseményen bejelentette, hogy az anyák napi nagygyűlést Debrecenben tartják majd május 5-én, és bár kevesebb résztvevőre számít, mint a budapesti tüntetésen, Debrecen választását az ország fővárosaként említette meg indokként. Ezenkívül Magyar Péter beszámolt arról is, hogy a Tisztelet és Szabadság (TISZA) Párt EP-listaállító szavazásának kampányzáró gyűlése június 8-án lesz Budapesten, ahol "milliós" tömeget vár. Az országjárással párhuzamosan szerdán megnyílt az online szavazás azokra a civilekre, akik pályáztatás útján jelentkeztek EP-képviselőjelöltnek a TISZA Párt színeiben.

Az országjárás keretében Magyar Péter a következő két hónapban az egész országot tervezi bejárni, beleértve a kistelepüléseket is. A gyulai esemény után a politikus hét órán keresztül szelfizett a gyűlés résztvevőivel, majd az esti órákban Békéscsabán folytatta az országjárását. A hét hátralévő részén Békés megyét járja be, Békéscsabát követően Sarkadra, Méhkerékre és Szarvasra is ellátogat.

Magyar választása nem csak politikai, részben családi indíttatású: lelkész dédnagyapja a szomszédos Dobozon élt lelkészként, pénteken az ő sírját is meglátogatja, mielőtt folytatja az országjárást. Lapunknak Magyar több támogatója elmondta, elsősorban az Orbán-Gyurcsány kettősségből van elegük, ezért támogatják a jogászból lett politikust, de változást szeretnének Békés megye életében is.

A gyulai eseményen Magyar Péter rövidre fogta a beszédet és inkább kérdésekre válaszolgatott az összegraffitizett teherautója platójáról. A politikus az István, a királyból ismert Te kit választanál? című dalra vonult be az április 6-án nemzeti színűre festett platóskocsi mögött. A beszédében kiemelte, hogy az uniós csatlakozás óta eltelt húsz évben 40 ezer milliárd forint uniós támogatás érkezett Magyarországra, de a korrupció miatt ezek a pénzek nem oda kerültek, ahol szükség lett volna rájuk.

Magyar programjának legfontosabb pontjait ismertette, amelyek közül kiemelt népszerűségnek örvendett az uniós pénzek hazahozása, a csatlakozás az Európai Ügyészséghez, a közmédia függetlenségének visszaállítása, valamint a külföldre vándorolt magyarok visszacsábítását célzó hazaváró program. A térség három legfontosabb problémája között említették a gyulaiak az ország legmagasabb elvándorlási arányát, amire Magyar egy átfogó falurehabilitációs programmal készül, és elmondása szerint a fiatalok 70 százaléka támogatja őt.

A politikus hosszasan beszélt az agrárszektorról is, kritizálva, hogy a kormány nem tudta megvédeni a magyar gazdákat az ukrán gabonától, és számos agráripari nagyvállalat került az elmúlt években nemzetközi kézbe. Magyar szerint a kormánynak vissza kellene vásárolnia ezeket a cégeket és új, igazságos földosztást kellene végrehajtania.

A politikus a gyulai eseményen jelentette be, hogy kampányzáróját június 8-án tartja majd Budapesten és azt kérte, mindenki hozzon magával még legalább két embert. Mint mondta, addig nem is áll meg, folyamatosan járni fogja az országot.