Magyar Péter országjárása Gyulán és Békéscsabán

Gyulán a helyiek reményt látnak Magyar Péterben, aki szerintük változást hozhat az ellenzék elmúlt 14 évben mutatott tehetetlensége után. A politikus országjáró körútjának első állomásán a gyulai vár előtt gyűlt össze körülbelül ezer ember, ami a helyiek szerint jelentős szám a 28 ezres városban.

A gyulaiak közül többen is elmondták, hogy a Fideszre többé már nem szavaznának, még ha agyonlőnék őket sem, míg mások korábban a szocialistákra voksoltak. Egy férfi a 2006-os Fidesz-szavazását követően a Jobbikhoz fordult, de abból is kiábrándult. Egy másik férfi szerint a Fidesz az első 8 évben jól kormányzott, de aztán át kellett volna adniuk a kormányrudat.

Magyar Péter beszédében kitért a helyi hivatalok által terjesztett fenyegetésekre, amelyek a rendezvényére való kimenetel miatt érhették a dolgozókat. Ígéretet tett arra, hogy utánajárnak ezeknek a körüzeneteknek, és ha valósak, felelősségre vonják a küldőiket.

A politikus Békés megyét és Gyulát választotta az országjárás kezdőhelyszínéül családi kötődése miatt, és kritikát fogalmazott meg a Fidesz ellen, mondván, hogy a párt ellopja az EU-s támogatásokat. Gyula után Békéscsabán folytatta, ahol a szemetelő eső ellenére is nagyobb tömeg gyűlt össze, és a beszédét sötétben tartotta, mivel csak este 8 környékén kapcsolták fel a közvilágítást.

Magyar Péter mindkét helyszínen elismételte a Budapesten bejelentett programpontjait, amelyek közül az európai ügyészséghez való csatlakozás és a független közmédia kapta a legnagyobb tapsot. A politikus a HírTV-nek adott interjújában is megjelent, ahol viccesen utalt egy korábbi fideszes kijelentésre.

A Tisztelet és Szabadság Párt támogatására kérte a megjelenteket, és arra buzdította őket, hogy június 9-én szavazzanak a párt EP-listájának jelöltjeire, amelyeket nyílt pályázattal választanak ki, nem háttéralkuk során. Magyar Péter szerint Magyarországon Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc mesterséges megosztottságot szítanak, de ő és támogatói ezt megszüntetik.

A gyulai beszédét követően Magyar Péter elégedettségét fejezte ki a résztvevők létszáma miatt, és kijelentette, hogy az ország olyan részeire is el szeretné vinni a változás hírét, ahol eddig nem jutott el. A vidékiek lenézésével kapcsolatos vádakra reagálva elmondta, hogy vidéki gyökerei vannak, és kikéri magának a vádakat.