Akkumulátor-ipari ügyek a parlamentben: kormánypárti tagok távoztak

Hónapok óta tervezett parlamenti bizottsági ülésen kellett volna megvitatni a magyarországi akkumulátor-ipari beruházásokat április 16-án, de a kormánypárti tagok távoztak, amikor ez a téma került napirendre. A minisztériumok képviselői nem jelentek meg, így az ülés határozatképtelenné vált.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülését hosszas előkészítés és időpont-egyeztetés után szabotálták a kormánypárti képviselők, amikor a napirendi pontok közül az akkumulátor-ipar került sorra. Az Átlátszó beszámolója szerint a Fidesz és a KDNP képviselői felálltak és kimentek, így az ülés határozatlanképtelenné vált.

A bizottság elnöke, Keresztes László Lóránt elmondta, hogy a Külügyminisztérium és az Energiaügyi minisztérium képviselői korábban ígéretet tettek a részvételre, de az ülés előtti este mégis lemondásukról értesítették. Ennek következtében a kormánypárti tagok is elhagyták a termet.

Az ülésre meghívott szakértők között volt Dr. Győrffy Dóra közgazdász professzor, Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője, Bodnár Zsuzsa, az Akkumulátor Károsult Települések Igazáért Szövetség (AKÁRTEIS) képviselője, és Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. Kaderják Péter azonban, hasonlóan a kormányzati meghívottakhoz, nem jelent meg, így a megbeszélés informális keretek között zajlott.

Győrffy Dóra felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar akkumulátor-ipari stratégiához nem készült gazdasági elemzés, és az itteni gyártás nem támogatja a gazdaság fejlődését. Simon Gergely a környezetszennyezés és -veszélyeztetés példáival támasztotta alá az akku-ipari beruházások problémáit, míg Bodnár Zsuzsa a hatósági engedélyezési és ellenőrzési folyamatok jogszabálysértéseire hívta fel a figyelmet.

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere szerint az akku-ipari beruházásoknál a lakosság és az önkormányzatok beleszólási jogát is korlátozzák. A bizottsági ülésre érkező civilek válaszokat vártak volna a kormány képviselőitől a környezeti kockázatokkal kapcsolatban, de a kormányzat ezúttal sem mutatott érdeklődést a civilek és szakmai szervezetek véleménye iránt. A bizottsági ülésre számos városból – köztük Debrecenből, Sóskútról, Gödről, Ácsról, Bátonyterenyéről – érkeztek civilek, akik a kormány képviselőitől vártak volna válaszokat a veszélyes anyagokat kibocsátó, rendszeresen szabályszegő üzemek működésével kapcsolatos kérdéseikre.