Kocsis Máté a nepotizmus gyanújáról beszélt

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Telexnek adott interjúban utalt arra, hogy Magyar Péter állami megbízásait felesége, Varga Judit kapcsolatai segíthették elő.

Kocsis Máté szerint nehezen képzelhető el, hogy Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor több jól fizető állami cégnél is felfigyeltek volna a képességeire. A Fidesz frakcióvezetője korábban arról beszélt, hogy Magyar Péter bosszút akar állni, miután elhagyta a felesége, és elvesztette az általa szerzett munkahelyeket. Ez a kijelentés több kérdést is felvetett a NER-ben tapasztalható nepotizmus lehetőségével kapcsolatban. Kocsis azonban nem tapasztalt ilyen gyakorlatot a kormányzati körökben, és a minisztériumok is cáfolták a nepotizmus vádját.

Kocsis Máté elmondása szerint felmerült benne a gyanú, hogy vajon összefüggés van-e abban, hogy valaki egyszerre több állami vállalatot is képes vezetni. A miniszterek állításai alapján Kocsis nem mondott semmit az ügyben, de hozzátette, hogy ha szükséges, akár vissza is vonja korábbi állítását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyanúja alappal fogalmazódott meg benne.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy feleségének állása a centrumkórházas projektcégnél azért került újra reflektorfénybe, mert a Fidesz-frakcióvezetője azt tegnap Magyar Péter egykori kinevezéseivel állította ellentétbe. Kocsis Máté azt mondta, elfogadja, hogy a kormány tagjai cáfolták, hogy Varga Judit miatt jutott közpénzes pozíciókhoz Magyar Péter, de ők is fogadják el, ez neki joggal juthatott eszébe, csodálkozna, ha ez spontán lett volna.

Kocsis Máté felesége, Kocsisné Márkus Szilvia jogi munkát végzett egy olyan projektcégnél, ahol kötegenként hordta haza a dolgoznivalót, míg Magyar Péter vezérigazgató volt 7-8 millió forintért állami vállalatoknál. Ezt ne keverjük össze – hangsúlyozta a politikus. Gulyás Gergely, a kancelláriaminiszter kérése és döntése volt, hogy Kocsis Máté felesége a projektcég vezető testületének tagja legyen, mert megbízik benne. A miniszter korábban azt mondta, a projektcéget júniusig megszüntetik, ha lesz pénz a kórházra, újra létrehozunk egy projektcéget.

A Kocsis Máté feleségét foglalkoztató cég ügyére a legfőbb ügyész is reagált, miután a kormány azt beolvasztotta az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft.-be. Vadai Ágnes kérdésére Polt Péter azt válaszolta, hogy a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-t érintően nincs és nem is volt büntetőeljárás. A legfőbb ügyész az ellenzéki politikus kérdését ezúttal még feljelentésként sem tudta értékelni. Polt Péter válaszát azzal zárta, hogy mivel a szóban forgó cég és jogutódja is állami tulajdonúak, ezért ellenőrzésük a Windisch László vezette Állami Számvevőszék jogkörébe tartozik.

Emellett megjegyezte, hogy a Fidesz kommunikációs igazgatói posztjáról leváltott Hollik Istvánra továbbra is számítanak, de a jelenlegi kihívásokra Menczer Tamás a megfelelőbb választás. Kocsis Máté úgy látja, hogy az önkormányzati választások előtt nincs nehéz helyzetben a Fidesz, ugyanis van egy békepárti oldal, és egy háborúpárti külföldről pénzelt baloldal. Kiemelte, hogy a kormány központi kampánytémája a háború lesz.