Kazahsztán óriási kártérítést követel az olajóriásoktól

Kazahsztán jelentős mértékben, a magyar GDP-vel vetekedő összegre emelte a kártérítési igényét a nemzetközi olajvállalatokkal szemben, amelyek a Kashagan olajmező projektjében vettek részt.

A Bloomberg információi szerint Kazahsztán a korábbi 15 milliárd dolláros kártérítési összeg mellé egy újabb, 138 milliárd dolláros tételt is hozzáadott, így a teljes követelés mértéke most 153 milliárd dollárra rúg. Ez az összeg a 2017-es magyar nominális GDP-vel egyenértékű, és a nemzetközi olajóriások számára jelentős kihívást jelenthet.

A kártérítési igények a kiesett olajbevételek és a fejlesztés során felmerült költségek körüli vitákra terjednek ki. Kazahsztán korábban már indított egy 15 milliárd dolláros választottbírósági eljárást, amelyet számos kihívás nehezített. A mostani, 138 milliárd dolláros követelés az elmaradt olajtermelésből származó bevétel hiányát tükrözi.

A helyzet bemutatja, milyen komplex körülmények között kell működniük a nemzetközi vállalatoknak Kazahsztánban, ahol a geológiai és környezeti feltételek mellett a kormány is igyekszik maximalizálni az értéket a termelésmegosztási megállapodásokból.

Az Eni SpA, Shell Plc, Exxon Mobil Corp., és TotalEnergies SE összesen mintegy 55 milliárd dollárt fektettek be a projektbe, amely jelenleg naponta közel 400 000 hordó olajat termel, de a fejlesztés során több technikai nehézség is felmerült. A projektet működtető North Caspian Operating Co. jelezte, hogy több vitás kérdés is van a termelésmegosztási megállapodás alkalmazását illetően.

A kazahsztáni energiaügyi minisztérium szerint a helyzet tisztán kereskedelmi jellegű, és nem osztott meg további részleteket. Az Eni megerősítette a választottbírósági eljárás indítását, de nem tartja megalapozottnak a követeléseket. A Shell és az Exxon Mobil nem nyilatkozott az ügyről, utóbbi az NCOC-ra hivatkozott. A TotalEnergies válasza még nem érkezett meg.

Korábban felmerült, hogy a Kashagan-partnereknek nem kellett volna 13 milliárd dollárnyi költséget levonniuk a bevételből; ezt az összeget most 15 milliárd dollárra emelték. Ezenfelül egy 5,1 milliárd dolláros bírság is szóba került környezetvédelmi szabályok állítólagos megsértése miatt.

Kazahsztán korábban már sikeresen tárgyalt más nagyvállalatokkal is hasonló vitákban, például a Shell és partnereivel a Karachaganak projektben, valamint egy korábbi megállapodásban a Kashagan partnerekkel.