Gyurcsány Ferenc kritikája és a DK politikusának hazugságvizsgálata

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke éles szavakkal illette azokat, akik korábban a Fideszre szavaztak, de most az ellenzék oldalán állnak. A politikus szerint ezek az emberek nem tekinthetők hiteles ellenzékinek, és az igazi ellenzékiek helyett álellenzékiekként aposztrofálja őket.

Gyurcsány Ferenc legújabb hírlevelében fogalmazott meg kritikát az ellenzéki oldalra átállt volt fideszesekkel szemben. A DK elnöke szerint "furcsa dolog ma ellenzékinek lenni", különösen azok számára, akik az elmúlt 14 évben legalább egyszer a Fideszre szavaztak. Gyurcsány úgy véli, mintha csak volt fideszesként lehetne igazán hitelesen szemben állni a Fidesszel, míg az eddig is ellenzékiek csak álellenzékiek lennének.

A politikai színtéren újonnan megjelenő Magyar Péter népszerűsége felkeltette a figyelmet, hiszen felmérések szerint a Demokratikus Koalíció népszerűségével vetekszik. A Tisza Párt színrelépése kapcsán megoszlanak a vélemények arról, hogy kinek fájhat ez a leginkább. Egyes felmérések szerint a Momentumnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak van leginkább félnivalója, míg csalódott fideszes tömegeket egyelőre nem látni, vagyis az ellenzéki torta újraszeletelődése várható.

A Demokratikus Koalíció vasárnapi kampánynyitóján Molnár Csaba, a párt egyik vezető politikusa, Magyar Péter nevét ki sem ejtve, szinte a teljes beszédét neki szentelte. Gyurcsány Ferenc a hírlevelében ajánlotta feliratkozóinak ennek a beszédnek a megtekintését.

Molnár Csaba négy olyan legendát sorolt fel, amelyekkel szerinte szembe kell szállni. Ezek között szerepel a "rogánozás legendája", amely szerint túl sokat beszélnek Rogán Antalról, Szijjártó Péterről és másokról, ezzel elfedve Orbán Viktor szerepét. A "lopás nélküli Fidesz legendája" szerint a NER problémái csupán a korrupcióra vezethetők vissza, miközben Molnár szerint szakpolitikai kérdésekben is helytelen döntések születnek. Az "Orbán nélküli Fidesz legendája" azt sugallja, hogy a párt létezhet Orbán Viktor nélkül, amit Molnár nem tart valószínűnek, hiszen szerinte senki nem hiszi el az "emberarcú fideszes legendáját". Végül az "igazi ellenzékiek legendája" szerint azok a legjobb ellenzékiek, akik korábban a Fideszre szavaztak, különösen ha 2014-ben vagy 2018-ban is így tettek, és ha még 2022-ben is, az már az "igazi ellenzékiség kvintesszenciája" lenne.

A DK politikai életében azonban nem csak a kritikák és a belső viták jelentenek új fejleményeket. Óriási botrányt keltett Nagy János, szigetszentmiklósi polgármester beszéde, amelyet a Magyar Péter által szervezett tüntetésen mondott el. Azt állította, hogy Jószai Attila, a DK szigetszentmiklósi képviselője gyakran látogatja Kövér Lászlót az otthonában. A DK válasza nem váratott magára, tagadták az állítást, és Jószai Attila hazugságvizsgáló alatt is megerősítette, hogy soha nem járt Kövér László házában, és soha nem is beszélt vele.

A hazugságvizsgálat során Jószai Attila minden releváns kérdésre nemmel válaszolt, és a hivatalos szakvélemény szerint "a poligráfos hazugságvizsgálat során regisztrált fiziológiai változások alapján Jószai Attila egyik releváns kérdésre sem adott megtévesztő választ”, vagyis a DK képviselője igazat mondott. A DK közleménye szerint, mivel bebizonyosodott, hogy Nagy János hazudott, a polgármestert nyilvános bocsánatkérésre és lemondásra szólították fel. Jószai Attila a sajtótájékoztatón felajánlotta, hogy Nagy János a távozása előtt beüljön abba székbe, ahol ő volt, ha már a nyílt vitát egyszer sem vállalta az elmúlt években.